Türkiye'nin en iyi haber sitesi
NUR ÇİNTAY

Kuruntu anneden külyutmaz anneanneye...

Televizyonun gücü işte: Onlarca tiyatro oyununda yer aldı ama kalabalıkların zihninde Deniz’le Bora’nın anneannesi olarak kaldı. Yalan Dünya’nın güngörmüş Afife’si Gönül Ülkü, ilk sit-com’larımızdan Kuruntu Ailesi’nde de gerçekte de eşi olan Gazanfer Özcan’la buluşmaya gitti...

80'lerin ilk yarısı, sadece kılık kıyafet ya da yeme içme markalarının günümüzdekine göre az olduğu yıllar değil, TV programları da fevkalade kısır bugüne kıyasla... Sit-com misal, tek tük var. Kuruntu Ailesi onlardan işte; Türkiye ekranlarının ilk kült evaile tipi komedi dizilerinden...
Yaş icabı en isyankâr zamanlarım: Çocukluktan çıkma sancılarından kıvranıyor, aileden köşe bucak kaçmak için çıldırıyorum. O yüzden de çok şaşırıyorum: İnsan nasıl olur da rol icabı da bu derece bire bir aynı ilişkiler içinde olur ki ailesiyle? Eşiyle karı-koca rolünde, yetmezmiş gibi kızıyla da anne-kız rolünde...
Kuruntu Ailesi, Özcan Ailesi'nin tüm fertlerinin kendi yerinde olduğu bir yapımdı. Hüsnü Kuruntu rolünde Gazanfer Özcan, Hüsniye Kuruntu rolünde de Gönül Ülkü Özcan yer alıyordu.
Oyuncular arasında Zihni Göktay, Üstün Asutay, Oya Küçümen, Tilbe Saran, Sinan Bengier, Suna Pekuysal, hatta ilk başlarda Adile Naşit bile vardı.
Ama işte bana en ilginç geleni, dizide kızlarını canlandıran Fulya Özcan'ın zaten kızları olması, o zamanlar hakiki hayatta evli olduğu Gazanfer Ündüz'ün de damat rolünde karşımıza çıkmasıydı. Damadın dizideki adı Tarık'tı ve çiftin oğlu da Tarık Ündüz ismini taşıyor ve ekranlarda elbette ki torun rolünde bizle buluşuyordu.

20 YILLIK DİZİ
Şimdi baktım da 1983-1989 yıllarında TRT 1'de yayınlanmış Kuruntu Ailesi. Sonra da kısa süreli kesintilerle 2002'ye kadar devam etmiş. 20 yıla yakın yani. O dönemin ortamının bugünküyle alakası yok tabii ama yine de bariz bir başarı söz konusu.
Televizyonun gücü hiçbir şeyle kıyaslanamaz. Yılların tiyatrocusu usta isimlerden bahsediyoruz. Onlarca oyunda alkış almış, üstelik de çok az kişiye nasip olacak biçimde kendi adlarını taşıyan tiyatro kurmuş bir çiftten... Değerli, duayen sanatçılar. Ama kimse aksini iddia edemez:
Gazanfer Özcan'la Gönül Ülkü'nün kalabalıkların belleğine kazınması, Kuruntu Ailesi'yle oldu. Muhteşem birer dönüş yapmasıysa Avrupa Yakası ve Yalan Dünya'yla. Televizyonun kudreti, tiyatronun kaderi işte...

AİLEMİZDEN BİRİYDİ
Rahmetli Gazanfer Özcan, Aslı'nın (Gülse Birsel) babası Tahsin Bey olarak mükemmeldi Avrupa Yakası'nda. Hayatını kaybettiği 2009'a kadar beş sezon boyunca sadece Sütçüoğlu ailesinin reisi değil, ailemizden biriydi.
Vefatının akabinde bu defa Gönül Ülkü katıldı diziye. Makbule'nin (Hasibe Eren) annesi olarak...
Ama asıl Yalan Dünya'daki karakteri de performansı da enfesti. Deniz (Gülse Birsel) ile Bora'nın (Öner Erkan) anneannesi Afife, nasıl da hikâyeli kadındı. Görmüş geçirmiş, fena halde zeki ve külyutmazdı. Eski Devlet Tiyatrosu oyuncularından, tam bir İstanbul hanımefendisiydi. İnsanın kendi anneannesi olmasını isteyeceği kadar lezzetli ve matraktı.
Rolle Gönül Ülkü harikulade biçimde iç içe geçmişti. Büyük seyir hazzı verdi milyonlara, minnettarız.
Sevgili eşiyle buluşsun ve huzur içinde uyusun.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA