Türkiye'nin en iyi haber sitesi
UFUK SANDIK

3D yazıcıyla evde otomobil üretimi

Üç boyutlu (3D) yazıcılar otomotiv sanayinde ezberleri bozacak. Gelecekte otomobiller 3D yazıcılarda üretilecek. Böylece otomobil maliyetleri düşecek. Büyük fabrikalara, binlerce çalışana ihtiyaç kalmayacak. Herkes evinde otomobil üretecek

Otomotiv sanayinde ilk devrim yaklaşık 100 yıl önce gerçekleşti. Amerikan otomotiv devi Ford Motor'un kurucusu Henry Ford, seri üretim metodunu 1914'te hayata geçirdi. Bu yeni sistem, otomotiv sanayinin önünü açtı. Otomotivde üretim süresi ve maliyetler düştü. Böylece, otomobil fiyatları ucuzladı. Herkes otomobil satın alabilme şansına sahip oldu. Daha önce otomobil üretimi küçük atölyelerde yapılıyordu. Bu yüzden fiyatları pahalıydı. Sadece zenginler otomobil satın alabiliyordu. Otomotivte ikinci devrime ise az kaldı. Üç boyutlu (3D) yazıcılar, otomotivde ezberleri bozacak. Gelecekte otomobillerin üretimi üç boyutlu (3D) yazıcılarda yapılacak. Böylece otomobil üretim maliyeti düşecek. Büyük fabrikalara, binlerce çalışana gerek kalmayacak. Otomobiller evde bile üretilebilecek. Üretim için 3D bir yazıcı yeterli olacak.

DEVRİME AZ KALDI

Otomotiv sanayinde ikinci devrimin yakın bir zamanda gerçekleşeceğini gösteren bir gelişme 2015 Ocak'ta yaşandı. Otomotivin anavatanı ABD'nin Detroit kentinde düzenlenen fuarda, üç boyutlu yazıcıda üretilen bir otomobil sergilendi. ABD'li Local Motors adlı mühendislik firması, tamamen 3 boyutlu yazıcıda üretilen otomobilin dünya prömiyerini yaptı.

FUARIN YILDIZIYDI

Bu otomobili ilginç kılan ise herkesin gözü önünde fuar alanında üretilmesiydi. Firma daha önce birkaç prototipini ürettiği ve teknoloji fuarlarında sergilediği 'Strati' isimli otomobilinin üretimine fuardan bir gün önce başladı. Aracın motoru, elektrik aksamı, kablo ve tekerleri dışındaki tüm ara parçaları ve kaportasının 3D yazıcıda üretimi 44 saatte tamamlandı. Motor ve yürüyen aksamı monte edildikten sonra firma yöneticileri direksiyona geçerek, otomobili sergileneceği standa kadar götürdü. Otomobilde 'Lego' oyuncaklardaki gibi termoplastik malzeme kullanılıyor. Bu malzemeye karbonfiber de takviye ediliyor. 550 kilogram ağırlığındaki araç, elektrikli motoruyla 56 km hız yapabiliyor. Otomobilin menzili 193 km.

44 SAATTE ÜRETİLİYOR
Bir otomobilin yaklaşık 5-6 bin mekanik ve statik parçası bulunuyor. Strati'de parça sayısı 49 adet. Bunların 44 adedi ise 3 boyutlu yazıcıdan çıkıyor. Tüm parçaların üretimi ise 44 saat sürüyor.

1984'TEN BERİ KULLANILIYOR
Bugün her alanda kullanılan 3 boyutlu yazıcı teknolojisinin tarihi çok eski değil. İlk 3 boyutlu obje üretimi 1984'te gerçekleşti. Günümüzde birçok nesne 3D yazıcıda üretiliyor. 3 boyutlu bilgisayar tasarımı, 3D yazıcıda katman katman inşa edilerek gerçek objeyi oluşturuyor.

İNTERNETTEN SATILACAK
Local Motors, Detroit Fuarı'nda üretip sergiledikleri aracı internetten satışa sunmayı planlıyor. Bu özel aracın satış fiyatının 25 bin dolar olması bekleniyor. Ancak, Strati'nin fiyatının seri üretime başlanmasıyla birlikte düşmesi bekleniyor.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA