Türkiye'nin en iyi haber sitesi
UFUK SANDIK

Bisikletliyi koruyan otomobiller

Avrupa'da trafikte ölümle sonuçlanan bisikletli kazaların yüzde 50'si otomobille çarpışma neticesinde gerçekleşiyor. Önüne çıkan bisikleti algılayıp fren yapan sistemden sonra, şimdi de otomobil ve bisiklet sürücüsünü olası çarpışma için uyaran teknoloji geliyor

Avrupa'nın pek çok ülkesinde bisiklet yaygın olarak kullanılan bir ulaşım aracı… Avrupalılar işe, yemeğe, alışverişe giderken otomobil ya da otobüs yerine bisikleti tercih ediyor. Hollanda, Danimarka, İsveç, İspanya, Almanya ve Fransa gibi ülkeler Avrupa'da en fazla bisikletin kullanıldığı ülkelerin başında geliyor. Kullanımın yaygınlaşması için özel yollar ve bisiklet parkları yapılıyor.

YENİLİKÇİ SİSTEM

Avrupa'da 20 milyonun üzerinde bisiklet satılıyor. Bisiklet sayısının bu kadar çok olması, trafik kazalarını da beraber getiriyor. Verilere göre Avrupa'da trafikte ölümle sonuçlanan bisikletli kazaların yüzde 50'si bir otomobille çarpışma neticesinde gerçekleşiyor. Trafik kazalarını önleme konusunda araştırmalar yapan Volvo Cars, bisikletlileri de düşünüyor. Kaza riskini minimuma indirmeyi amaçlayan marka, iki yıl önce 'Tam Otomatik Frenli Yaya ve Bisikletli Algılama' sistemini tanıtmıştı. Sistem, aynı şeritte otomobilin önüne bir bisikletli çıkması durumunda otomatik frenleme yapıyor. Sistemin gelişmiş sensörleri, önündeki alanı sürekli tarıyor. Aynı yönde ilerler ve bisiklete yaklaşıyorken, eğer bisikletli aniden otomobilin önüne doğru dönerse ve çarpışma kaçınılmazsa, anlık bir uyarının ardından otomobil tam güçle frenleme yapıyor. Bu konuda öncü olan Volvo Cars bir adım daha atarak, otomobil sürücüleriyle bisikletlileri birbirine bağlayan bir sistem üzerinde çalışıyor. Koruyucu spor ekipmanları üreticisi POC ve Ericsson işbirliğiyle yapılan sistem, yenilikçi kask teknolojisini de içeriyor. Las Vegas ve Cenevre Otomobil Fuarı'nda tanıtılan bu sistem, otomobiller ve bisikletliler arasındaki kör noktaları ortadan kaldırmayı hedefliyor.

NASIL ÇALIŞIYOR?

Bisikletlinin konumu Volvo bulut üzerinden otomobile aktarılıyor. Aynı bilgi bisiklet sürücüsü için de gerçekleştiriliyor. Olası bir çarpışma durumu hesaplanırsa, her iki sürücü de uyarılıyor ve böylece kazadan kaçınmaları sağlanıyor. Volvo sürücüsü, bir bisikletli yaklaştığı zaman bir tepe ışığı yardımıyla uyarılıyor. Bisikletli ise kaskının üzerine monte edilmiş bir ışık yardımı ile ikaz ediliyor. Bulut bazlı güvenlik konsepti, bisikletlilere özellikle kırsal yollarda arkadan hızla bir araç yaklaştığında ya da dar dağ yollarında önden hızlı bir araç geldiği zaman çok fayda sağlayacak. Otomobil sürücüleri ise özellikle bisikletlilere arkadan yaklaştıklarında, gece karanlığı ya da sis gibi kötü görüş koşullarında ya da dar bir yolda önden bir bisikletliyle karşı karşıya geldiklerinde bu sistemden yararlanacaklar.

SPREY BOYA HAYAT KURTARIYOR
Volvo Car İngiltere, bisikletlilerin yoldaki görünürlüğünü ve güvenliğini artırmak için tasarlanmış, yenilikçi buluşu Life Paint'i tanıttı. Eşsiz bir yansıtma özelliğine sahip sprey, otomobillerin farlarına tepki verecek şekilde geliştirildi. Böylelikle sürücülerin karanlıkta görünmeyen bisikletlilere karşı uyarılması sağlanıyor. Life Paint şeffaf ve yıkanabiliyor. Giysilere, ayakkabılara, kasklara, tekerlekli sandalyelere ve çocuk sırt çantalarına, hatta köpek yakalarına ve tasmalarına ile uygulanabiliyor. Cisimlerin geceleri görünmesini sağlıyor.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA