Türkiye'nin en iyi haber sitesi
UFUK SANDIK

Hem ofis hem yatak odası gibi

İsviçreli tasarım şirketi Rinspeed, sürücüsüz otomobillerin geleneksel araçlardan farklı olacağını gösteren bir tasarım yaptı. XchangE'in içi ev ortamına hatta yatak odasına dönüşebiliyor. Araç mobil ofis bile oluyor

Bilimkurgu filmlerinde gördüğümüz kendi kendine giden otomobiller gerçek oluyor. Yakın bir zamanda sürücüsüz yani otonom otomobilleri yollarda görmeye başlayacağız. Hemen hemen her otomobil markası bu konuda çalışıyor. Otomobil markalarının dışında otonom otomobillerle ilgilenen teknoloji firmaları da var. Apple gibi... Otomobil markaları testlerine devam ederken, İsviçreli tasarım şirketi Rinspeed, otonom araçların iç mekanının geleneksel araçlardan farklı olacağını gösteren bir tasarıma imza attı yaptı. 2014 Cenevre Otomobil Fuarı'nda sergilediği XchangE ismi verilen konsept, kabin tasarımıyla adeta devrim yaratıyor. Konsept otomobildeki en dikkat çeken ise direksiyon simidi. Sürücü otomobili kullanmadığı zaman, direksiyonun yerini değiştirebiliyor. Direksiyon istenildiğinde ortaya konumlandırılabiliyor. Böylece sürücünün önünde geniş bir alan yaratılıyor. Aracın konseptini ilginç kılan sadece direksiyonu değil. Ayarlanabilir koltuklar sayesinde aracın içi ev ortamına hatta yatak odasına dönüştürülebiliyor. Koltuklar karşılıklı konumlandırılabiliyor. İstenirse yatırılabiliyor. Otomobilin iç mekanını mobil ofise dönüştürmek de mümkün. Bu sayede sürücü raporlarını okuyup, sunumlarını hazırlayabiliyor. Görüntülü telekonferansla iş toplantılarını otomobilinde yapabiliyor. Zamanını en iyi şekilde değerlendirme imkanı buluyor. Ancak Rinspeed, sürücü ve yolcuların keyifli zaman geçirebilmeleri için de ayarlamalar yapmış. Araç içinde müzik dinlemek, film izlemek, bilgisayar oyunu oynamak da mümkün. Tasarımıyla sınırları zorlayan XchangE, otomobil algımızı tamamen değiştirecek gibi görünüyor.

Drone standart otomobil aksesuvarı oldu


Ocak 2016'da Las Vegas'ta düzenlenecek CES Teknoloji Fuarı, otomobil markalarının da gövde gösterisi yaptığı bir şov olmaya başladı. 2015'teki fuarda Mercedes-Benz'in sürücüsüz kendi kendine giden konsept otomobili dikkat çekmişti. 2016'daki fuara ise İsviçreli tasarım grubu Rinspeed damga vuracak gibi görünüyor. Rinspeed, Las Vegas'ta Etos adını verdiği otonom yani sürücüsüz konsept otomobilini sergileyecek. Etos konseptinin en önemli özelliği ise aksesuvarlarının arasında bir drone olması. Aracın arkasındaki pist benzeri bölümde bulunan drone, sürücü ve yolcuların canları sıkılmadan yolculuk yapabilmelerini sağlayacak.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA