Türkiye'nin en iyi haber sitesi
UFUK SANDIK

Otomotivcilerin robot yarışı

Honda’dan sonra Toyota da robot teknolojisinde iddialı olduğunu gösterdi. Toyota, uzayda konuşan ilk robot Kirobo’nun bir insan avucuna sığacak versiyonunu üretti

Dünyanın ilk insansı robotunu Japon otomotiv devi Honda üretti. 1986'da insana en yakın robotu gelistirmek için yola çıkan Honda mühendisleri Asimo'yu ortaya çıkardı.
Honda'dan sonra bir baska Japon otomotiv firması Toyota da robot teknolojisi konusunda yaptıgı çalısmaların meyvesini aldı. Toyota, uzayda konusan ilk robot olarak tarihe geçen Kirobo'nun bir insan avucuna sıgacak kadar küçük bir versiyonunu gelistirdi.
Ayakta 34 cm, oturdugunda ise 10 cm boyundaki Kirobo Mini, kompakt boyutları sayesinde her yere kolaylıkla tasınabiliyor ve Bluetooth yoluyla akıllı telefonlara baglanarak rahatlıkla kontrol edilebiliyor.

JAPONYA'DA 392 DOLARA SATILACAK
Içerisindeki kamerayla insanların yüz ifadelerini analiz ederek onların duygularını anlamaya çalısan mini robot Kirobo, bu ifadelere göre karsısındaki kisiye insansı tepkiler veriyor.
Sesinin tonunu ve hareket tarzını da konustugu kisiye göre belirleyen Kirobo Mini, sahipleriyle vakit geçirdikçe onların sevdikleri ve sevmedikleri seyleri de hatırlıyor.
Insanlara bir arkadas gibi davranmaya programlanan Kirobo Mini, onlarla olan gündelik konusmalarında ellerini ve basını oynatırken konustugu kisinin yüzüne bakıyor. Kirobo Mini, bu yıl içinde Japonya'da 392 dolar fiyatla satısa sunulacak.

İLK İNSANSI ROBOT: ASİMO
Dünyanın ilk insansı robotu Asimo'nun hikayesi ise 1986'da basladı. Amaç, insanlıga yardımcı olmaktı. Asimo ileri, geri, adım adım ve yan yan yürüme gibi hareket kabiliyetlerinin yanı sıra insan çevikliginde ve hızında merdiven çıkabilme yetenegine de sahip.
Yıllar içinde teknolojisi gelisen Asimo, bugün etrafındaki insanların hareketlerine göre kendi davranıslarına karar verebilme kabiliyeti ile 'otomatik makine'den 'otonom makine'ye yükseltildi.
Insanların jest ve mimiklerini yorumlama ve komutla bagımsız yürüyebilme yetenegine sahip Asimo'nun insanlarla diyalog kurabilme yetenegi son derece gelismis.
Yaklasan insanları selamlayan, onları takip edebilen Asimo, yüzlerini hatırlayıp onlara isimleriyle hitap edebiliyor. Ayrıca, görsel ve isitsel sensörlerin koordinasyonu sayesinde yüzleri ve sesleri es zamanlı olarak fark ediyor ve aynı anda konusan birden fazla kisinin konusmalarını birbirinden ayırabiliyor. Ayrıca bir kisinin sonraki birkaç saniye içinde hangi yöne gidecegini tahmin edip o kisi ile çarpısmayacak sekilde kendi yönünü degistirebiliyor.


İnsanların jest ve mimiklerini yorumlama ve komutla bağımsız yürüyebilme yeteneğine sahip Asimo'nun insanlarla diyalog kurabilme yeteneği son derece gelişmiş.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA