Türkiye'nin en iyi haber sitesi
TİMUR SIRT

Çocuğunuz kaç dil biliyor?

Dil öğrenmekte başarılı olamayan anne babalar acıyı çocuklarından çıkarıyor. Oysa şimdi en geçerli olan makinelerin dilini yani "internetçe" konuşmak

Dünyada en çok konuşulan dillerin başında İngilizce, İspanyolca, Çince gibi diller geliyor. Her ailenin çocuklarının en az bir dili daha iyi derecede öğrenmesi için yapmayacağı şey yok. Oysa zamanın ruhu başka diller de öğrenmeye zorluyor. Anne babalar çocuklarının dil eğitimine önem verirken, makinelerin dilinden hiç haberleri yok. Her gün binlerce yeni cihaz internete bağlanarak birbirleriyle konuşmaya çabalıyor. Biz yıllar geçtikçe öğrenme hızımızı ve yeteneğimizi kaybediyoruz. Oysa bunu yitirmeden kod (code) yazmayı öğrenmek, makinelerin dilini keşfetmek zorundayız. Kod yazmayı öğrenmek, analitik düşünmenin yanı sıra çocukların neden-sonuç ilişkisi hakkında bilinçlenmesine de yardımcı oluyor.

ÇOCUKLAR DAHA HIZLI
Çocuklar her konuda olduğu gibi kod yazma konusunda da büyüklerden daha yetenekli. Çünkü çocuklar belli düşünce kalıplarına daha hızlı uyum sağlıyor. Ancak çocukların odaklanma ve oyunla öğrenme yeteneklerini keşfetmek gerekiyor. Yani biz genelde çocukları nasıl odaklayacağımızı bilemiyoruz. Çocukların yaratıcılıklarını kısıtlayan, dar kalıplar içine sokan eğitim sisteminde bocalamalarına neden oluyoruz. Pek çok çocuk kendisini gösterebileceği bir eğitim ortamından yoksun. Özellikle mobil cihazların yeteneklerinin artırılması konusunda çocuklar daha fazla şey yapabiliyor. Microsoft Windows, Google Android, Apple iOS platformu mobil cihazların konuştuğu dil konusunda rekabet ediyorlar.

UYGULAMA LİSELERİ BEKLİYOR

ABD ve Avrupa'da lise yıllarında kod yazmayı öğrenerek üretime katılan gençlerin oranı hızla artıyor. Türkiye meslek liselerinde benzer bir uzmanlaşma konusunda harekete geçmek zorunda. Üç mobil platform da bu konudaki eğitim çalışmalarına destek oluyor. Eğitim materyalleri konusunda telekom operatörlerinin ve platform sahibi şirketlerin katkısını artırması gerekiyor. Çocuklar kendi eğitim içeriklerinin hazırlanmasında bile görev alabiliyor.

3 BOYUTLU DÜŞÜNÜYORLAR
Örneğin 3 boyutlu yazıcılarla çalışmak isteyenler bu konuda çocukların yeteneklerine hayran kalıyor. Şekilleri 3 boyutlu algılayıp düşünmek ve yazılımla çözümler üretmek konusunda çocuklar daha yetenekli. 3 boyutlu yazıcılarla neler yapılacağına karar verirken yetişkinlerin çocukların hızına yaklaşma şansı bile olmuyor. Çocuklar karmaşık gibi görünen 3 boyutlu modellerin altından kolaylıkla kalkabiliyor.

GÜNEY KORE MUCİZESİ
Akıllı telefondan televizyonlara pek çok ürününe hayran olduğumuz Güney Kore'nin mucizesinin altında uzun yıllara dayanan analitik eğitim sistemi yatıyor. Çocukların yenilikçi fikirlere sahip olması, problem çözme yeteneklerinin gelişmesi konusunda Güney Kore uzun vadeli yatırımların karşılığını alıyor. İnovasyon (Yenilikçilik) toplantıları yaparak veya müfredata dersler koyarak çocuklar farklılık yaratamıyor. Özetle görüntüyü kurtarmak için değil, gerçekten kalıcı ve akılcı çözümler bulmak zorundayız.

HEDEF TÜKETEN DEĞİL ÜRETEN ÇOCUKLAR
Ekrandan başını kaldırmayan çocukları tüketici değil de üretici hale getirmek hiç kolay değil. Çocukların kod yazma konusunda yetenekleri ortaya çıkaracak etkinliğe Microsoft Türkiye de imza attı. Açık Akademi çatısı altında 2012'den bu yana eğitim etkinlikleri düzenleyen Microsoft, yetişkinlere sunulan eğitim dışında, 5-12 yaş aralığındaki çocuklara kod yazma hevesi aşılıyor. Hour of Code adı verilen etkinliklerde 5 binden fazla çocuğa ulaştığını açıklayan Microsoft yetkililerinin hedefi bir yılda 10 bin çocuğa ulaşmak. Global bir proje olan, kodlamanın geleceğin dünyasında büyük bir önemi olacağına vurgu yapan "Hour of Code" Türkiye'de Microsoft Türkiye liderliğinde hayata geçirildi. Teknolojinin her geçen gün insan hayatında daha fazla yer edindiği ve özellikle çocukların vakitlerinin büyük bölümünü bilgisayar ve telefon karşısında geçirdiği dijital bir çağda, Microsoft, çocukların uygulama yazmayı öğrenerek bilgisayarda üretimine destek oluyor. İlk etkinlikler geçtiğimiz yılın sonunda ve şubat ayında düzenlendi. Çocuklar Touch Develop ve Kodu Game Lab ile kodlamayı öğrendi. Kod yazmayı öğrenmek, analitik düşüncenin yanı sıra çocukların neden-sonuç ilişkisi hakkında da bilinçlenmesine yardımcı oluyor. Program kapsamında, Microsoft Student Partners programında gönüllü üniversite öğrencilerinden destek alan Microsoft Türkiye, çocukların yaratıcılığını ve bilgisayar becerilerini geliştirmek, onları programcılık ile tanıştırarak kod okuryazarlığı bilincini yaymayı hedefliyor. Eğitimler Elazığ, Kayseri, İstanbul, Ankara, İzmir, Eskişehir, Muğla, Amasya, Kütahya, Siirt, Sakarya, Burdur, Erzurum, Tokat ve Şanlıurfa'nın da aralarında olduğu 35'ten fazla ilde, yüzlerce okulda gerçekleştirildi. Microsoft'un geliştirdiği ve çocukların programcılığı kolaylıkla öğrenmesi için tasarlanmış olan kodu ve Touchdevelop eğitimleri Açık Akademi web sitesinden ücretsiz ve Türkçe olarak istenildiği zaman alınabiliyor. Böylece çocuklar, istedikleri zaman eğitim almaya, bilgilerini geliştirmeye devam edebiliyor.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA