Türkiye'nin en iyi haber sitesi
TİMUR SIRT

Çocuklar sus payı değil, oyun arkadaşı istiyor

Akıllı telefonlar ve tabletler ailelerin çocuklara 'sus payı' olarak sunduğu rüşvet haline geldi. Diğer taraftan aileler artık çocuklarıyla iletişim kuramamaktan da şikayet ediyor. Basit sınırlamalarla iki tarafı da mutlu etmek mümkün

Türkiye'de satılan her 100 telefondan 95'ini akıllı telefonlar oluşturuyor. Çocuklu ailelerin en büyük derdi telefon ve tabletlerin kullanım alışkanlığı. Önceleri pek çok aile misafir ağırlarken veya kendisi bir işle meşgulken çocuğun taşkınlık yapmasını engellediği için bu cihazlardan çok memnundu. Hatta bu cihazlar çocuğun sus payı olmuştu. Ancak aileler, çocukları her seferinde daha uzun süre bu cihazlarla vakit geçirmeye başlayınca sınırlama getiremez oldu. Çatışma büyüdükçe pek çok aile yasak getirme yoluna gitti. Oysa hiçbir yasağın çözüm getirmediği bir gerçek, ama aileler anlık zafer kazanmaktan memnun. Aslında sonradan kontrol edilmez hale gelen davranışın sebebi ailelerin çocuğa zaman ayırmaktan kaçınmaları. Aileler eğitim giderini karşılamayı, hediyeler almayı çocuğa karşı sorumluluğu yerine getirmek olarak algılıyorlar. Oysa çocuklar aileleriyle bir hikayeyi paylaşmak istiyor. Ayrıca akıllı telefon ve tabletlerde basit sınırlamalar yapmak da mümkün. Ancak öncesinde çocuklarıyla birlikte uygulamalar seçen ve onlarla birlikte keşif yapan ailelerin şansının daha yüksek olduğunu söylemekte fayda var. Çocuklar, iyi bir oyun arkadaşı olduğunuz zaman sözlerinizin anlamını daha iyi kavrıyor. O zaman getirdiğiniz sınırlamanın anlamlı olduğunu düşünüyor.

ÇOCUK MODLARI

Apple iOS, Google Android ve Microsoft Windows platformunda sınırlamalar günden güne daha kolay hale geldi. Çocuklu ailelerin kullandığı uygulamalar ayrışmaya başladı. Hatta şifre ile kullanım alanları tamamen birbirinden ayrıldı. Böylece ailelerin cihazım bozulur kaygısı da ortadan kalkmaya başladı. Çocukların bu cihazları çok hızlı öğrenmelerini keskin bir zekanın örneği olarak görmeye çalışan aileler biraz aceleci davranıyor. Sonuçta bu cihazlar tam da onların merak duygusunu kaşıyor. İnsan merkezli tasarıma önce onlar uyum sağlıyor.

ZAMAN VE UYGULAMA SINIRLAMASI MÜMKÜN
Apple iOS işletim sistemi kullanan iPhone ve iPad gibi cihazları çocuklar çok hızlı öğrenip kullanmaya başlıyor. Her cihazda aile ayarlarını yaparak çocuğun kullanacağı uygulamaları sınırlayabiliyorsunuz. Buna süre ve uygulama sınırlamaları getirebileceğiniz gibi, indirebileceği uygulamaları onaylayabiliyorsunuz. Pek çok aile kredi kartı bilgisini girdiği cihazları çocuğunun eline teslim ediyor. Oysa burada hediye kartı gibi yöntemlerle daha güvenli ve sınırlamalı harcama yapmak mümkün.

BU ODADA KULLANIMLAR SINIRLI
Çocuklar daha fazlasını istediğinde yanıt vermek kolay değil. Ancak çocuğunuzla paylaştığınız cihazın çocuk odasının olması kafanızı rahatlatıyor. Seçtiğiniz ve belirlediğiniz uygulamalar dışında çocuk başka hiçbir uygumaya erişemiyor. Böylece Windows tablet ya da telefon, tüm mobil cihazlarda aynı düzende kullanımlar sınırlanabiliyor.

YENİ KULLANICI YARATMAK KOLAY
Android lolipop sürümüyle yeni kullanıcılar için cihazı hazırlamak saniyeler alıyor. Anında yeni bir kullanıcı hesabı açılıyor. İstemediğiniz bir arama veya mesajla uğraşmak yerine farklı kullanıcı hesabı belirlemek mümkün. Yine çocuğunuz için de sınırlamalar getirmek kolay. Çocuğunuz uygulama indirdiğinde size eposta ile uyarı gönderilmesini isteyebiliyorsunuz. Ayrıca cihazdaki uygulamaların uzaktan yüklemesini yapabiliyorsunuz.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA