Türkiye'nin en iyi haber sitesi

ve çevresinde zeytin hasadının tadı yok

Giriş Tarihi: 4.1.2013 09:14

Zeytin hasadında sona doğru yaklaşıldığı 'te, beklenen ürünü alamayan üretici memnun değil.

Bu yıl zeytinin az olduğunu ve yağmurun yağmaması nedeniyle suyunu alamadığını belirten üreticiler, umdukları sonucu elde edemediklerini söylediler. Bazı yerlerde meydana gelen hırsızlık vakalarının da kendilerini bezdirdiğini söyleyen zeytin üreticileri, pazarda yerini alan zeytinin kilogram fiyatının cinsine göre değiştiğini belirttiler.
Üreticiler, hasat yapılma şekli, zamanı ve ağacın verimliliği ile ürünün kalitesinin değiştiğini ifade ettiler.
li zeytin üreticisi Hakkı Yavaş, normal koşullarda üretilen bir zeytinin kaliteli hasad edilebilmesi için bazı kurallara dikkat edilmesi gerektiğini belirerek, şunları söyledi: 'İyi ve kaliteli zeytinyağı elde etmek için; hasattan önce kullanılacak çuval, yaygı, kasa ve benzeri aletlerin kontrol edilerek hazır hale getirilmesinde fayda var. Ürün, evde veya bahçede fazla bekletilmemeli. Fabrikaya götürürken de, kasa kullanılmasının çuvala göre daha iyi bir yöntem olduğu unutulmamalı. Plastik çuval veya torbada zeytinlerin çürüyerek bozulma süresi daha kısa olduğu için, kaliteli yağ elde edilmesi mümkün olmamaktadır. Zeytinler ağaçtan hasad edildikten sonra fazla bekletilmemeli, 10-15 saat içerisinde işlenmeli. Ayrıca zeytinyağı için pres işletmelerinin, işleme öncesi zamanda hassas davranması verimli ve kaliteli yağ elde edilmesi için gereklidir.'
Zeytinde uzun zamandan beri görülen 'dal kuruma hastalığı'nın da önüne geçilemediğine belirten Yavaş, konuyla ilgili olarak bilim adamlarının vatandaşları bilgilendirmelerini istedi.
BUGÜN NELER OLDU
ARKADAŞINA GÖNDER
Ödemiş ve çevresinde zeytin hasadının tadı yok
* Birden fazla kişiye göndermek için, mail adresleri arasına “ ; ” koyunuz