X İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ARKADAŞINA GÖNDER Beyaz ekmeği İzmirli fırıncılar da istemiyor
* Birden fazla kişiye göndermek için, mail adresleri arasına “ ; ” koyunuz

Beyaz ekmeği İzmirli fırıncılar da istemiyor

  • Giriş Tarihi: 23.1.2013

Ekmek israfını önleme kampanyası töreninde konuşan Başbakan Erdoğan'ın "Beyaz ekmeği sofralarımızdan kaldıralım" sözüne fırıncılar da katıldı. Oda Başkanı Durmuş besin değeri yüksek, hazmı kolay, kepeği fazla ekmeğin tüketilmesi gerektiğini savundu

Türkiye Fırıncılar Federasyonu Başkan Vekili ve İzmir Fırıncılar Odası Başkanı Nejdet Durmuş da "beyaz ekmek" tartışmalarına katıldı. Kepekli ekmek tüketimini desteklemek için hükümetle işbirliğine açık olduklarını kaydeden Durmuş, "Yalnız beyaz ekmek isteyen vatandaşlar da dikkate alınmalı" dedi. Öte yandan, israfın önlenmesi için düzenleme yapılması gerektiğini kaydeden Durmuş, "İzmir'de 900 fırın, ekmek üretiyor, 600 bini çöpe gidiyor. Bu fırınların yarısı fazla" dedi.

TUZ ORANI DÜŞÜRÜLDÜ
İzmir'in Türk Gıda Kodeksi Tebliği'ne uyan ilk il olduğunu, buna göre 1 Temmuz'dan itibaren 1.75 olan tuz miktarının 1.57'ye düşürüldüğünü kaydeden Durmuş, "Kepek oranı arttı. Ancak bir un tebliği de yayınlanmalı. Biz tebliğ çıkmadan önce Oda olarak 2012'yi eğitim yılı ilan etmiştik. 3 kez bilgilendirme toplantısı, 6 kez de hijyen eğitim kursu yaptık. Fırında çalışanların yüzde 90'ı eğitimden geçti" diye konuştu. Durmuş, vatandaşların beyaz ekmek yerine kepekli ekmek yemesini istediklerini ancak beyaz ekmek tüketmek isteyenlerin de göz önünde tutulması gerektiğini ifade etti. Başbakan'ın ekmek israfıyla ilgili açıklamalarına katıldıklarını söyleyen Durmuş, şöyle dedi: "Başbakan Tayip Erdoğan ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, 2010'da İzmir'e gediklerinde, kendilerine bir ekmek dosyası sundum, bu konuyu dile getirdik. Yalnız ekmek değil, katkı maddesi, elektrik, su, işçi maliyetleri de israf oluyor. Türkiye'de 120 milyon 250 gram ekmek üretiyoruz. 30 bin civarında fırın mevcut, bu ekmeğin 12 milyon adedi her gün hayvan yemi oluyor ya da çöpe gidiyor. İzmir'de 900'e yakın ekmek üreten fırın var. Bunun yüzde 50'si fazla. Kentte 3.5 milyon ekmek üretiyoruz, 600 bini çöpe gidiyor, hayvan yemi oluyor. Önce kayıt dışının önlenmesi gerek. Kamu kuruluşları görevlerini yapmalı. İzmir çağdaş bir şehir diyoruz ama sokakta, pazarda ekmek satılıyor. Bunu denetlemek devletin görevi. Kayıt dışı biterse israf 100 bine düşer. Fazla üretim var, arz ve talep dengesi bozuk. Bir de fırın yapım ya da açma ruhsatı verilirken, esnaf odalarına danışılması lazım."

kalan karakter 1000

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan SABAH veya sabah.com.tr hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.