İzmir Şekerciler ve Pastacılar Odası Başkanı Hamdi Yapıcı, et ve et ürünlerinde kullanılan katkı maddelerine yönelik yeni yönetmeliklerin yürürlüğe girdiğini hatırlatarak, süt ve süt mamüllerine yönelik benzer uygulamaların devreye girmesini istedi. Özellikle kapalı dondurmaların içinde hangi katkı maddelerinin kullanıldığının belli olmadığını belirten Yapıcı, "Esnafımız hem merdivenaltı üretim ve seyyar satışlarla sıkıntı yaşarken, bir yandan katkı maddeleri ile yapılmış dondurmalar nedeniyle sorunlar yaşıyor. Süt mamüllerini düzenleyen bir yasa ve yönetmelik istiyoruz" dedi. n
Odanızın kaç üyesi vardı? 800 üyemiz var. 100 civarı yufkacı. Gerisi tatlıcı, pastacı ve dondurmacı. n
Yaz yaklaşıyor. Özellikle dondurma satışları yavaş yavaş artmaya başlıyor... Bizim mesleğimizin en büyük sıkıntıların başında seyyar, işporta dediğimiz merdivenaltı imalatlar. Diğeri ise dondurmalardaki katkı maddeleri... Paketlenmiş ya da açıkta satılan hazır dondurmalar, seyyar satılan tatlılar insan sağlığını tehdit eder nitelikte bulunuyor. Gıda Kodeksi'ne uygun olmayan sakıncalı maddeler içermesinin yanı sıra, dondurmaların yazın ayakkabıcı, kuyumcu, emlakçı gibi gıda ile uzaktan yakından ilgisi olmayan işyerlerinde satılmaları da ayrı bir sıkıntıdır. Gıda üreten veya satan işyerlerinin ruhsat alabilmeleri için hijyenik ortam başta olmak üzere pek çok şartı yerine getirmesi lazım. Bunun dışında dondurma satanların ayrıca Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü'nden üretim izni alması zorunlu. Gıda maddesi üreten ve satan kişilerin bile sağlık karnesi sahibi olması, belirli periyotlarda muayenelerini yaptırması gerekiyor. n
Dondurmalarda insan sağlığına zararlı katkı maddeleri mi kullanılıyor? Gıda Kodeksi-Dondurma Tebliği'ne göre, dondurma imalatında süt, şeker ve salep ana malzeme olarak kullanılmalıdır. Çikolatalı dondurmalarda kakao, meyveli dondurmalarda ise o meyvenin hakiki özünün kullanılması zorunludur. Oysa buz krem adıyla satılan ürünlere, süt tozu, boya ve katkı maddeleri ekleniyor.