X İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ARKADAŞINA GÖNDER Ertuğrul AYTAÇ: Şimdi eller havaya şimdi eller şifaya
* Birden fazla kişiye göndermek için, mail adresleri arasına “ ; ” koyunuz

Ertuğrul AYTAÇ: Şimdi eller havaya şimdi eller şifaya

  • Giriş Tarihi: 21.3.2013

Bugün 21 Mart. Bahar bayramı. Baharın müjdecisi olan Nevruz Bayramı. Bu günün Manisa için ayrı bir önemi var. Tarihe Muhteşem Süleyman adıyla geçen Kanuni Sultan Süleyman'ın annesi Hafsa Sultan Manisa'dayken çare olmayan bir hastalığı yakalanır. Hastalığına çare bulunamayan Sultan'ın kendi yaptırdığı Sultan Camisi Medresesi'nin başına getirilen Merkez Efendi 41 çeşit bitki ve baharatın karışımından oluşan bir macun hazırlar. Mesir adı verilen bu macunu yiyen Hafsa Sultan zamanla sağlığına kavuşur. Başta İstanbul olmak üzere, tüm imparatorlukta Sultan'ın sağlığına kavuşması bayram havası yaratır. Hafsa Sultan da Merkez Efendi'ye buyruk verir, kendisine şifa olan macunun halka bahar bayramı günü saçılmasını ister. İşte 473 yıldır kutlanan Manisa Mesir Şenlikleri bu şekilde başlamış olur. Bu gelenek yalnızca ulusal ölçekte kalmaz, dünyanın de dikkatini çeker. Sonunda UNESCO, bu geleneği Dünya Somut Olmayan Kültür Mirası Listesi'ne alır.

MACUNUN ÖZELLİKLERİ

Hafsa Sultan'ı iyileştiren, halka macun saçılmasına karar verilen mesir macununun çok faydalı olduğu, birçok hastalığa iyi geldiği bir gibi efsane Anadolu'ya yayılır. Beden ve ruh sağlığına şifa olması yanında hoş lezzeti ve kokusuyla da her geçen gün ün kazanır. Diğer özellikleri arasında ağrılara, sancılara, soğuk algınlığına, hazımsızlığa, iştahsızlığa ve ağız kokusuna karşı faydalı olduğu söylenir. Halk arasındaki inanca göre, macundan yiyen kişiyi 1 yıl boyunca zehirli hayvanlar sokmaz. En ağır hastalar bile macunu, eğer Nevruz Günü yerse, iyileştiği kanısı yaygındır. Peki bu mesir macununun içinde neler var, sayalım: tarçın, karabiber, yenibahar, karanfil, çörekotu, hardal tohumu, anason, kişniş, zencefil, zerdeçal, Hindistan cevizi, rezene, kebabiye, sinemaki, sarıhalile, vanilya, darıfülfül, kakule, havlıcan, hıyarşeme, safran, kimyon, çamsakızı, mirsafi, beyaz balı, portakal kabuğu, zulumba, limon kabuğu, devedikeni tohumu, keten tohumu, keçiboynuzu, udi hindi, ısırgan otu, akbiber, üzüm çekirdeği, kurutulmuş biberiye, funda yaprağı, melisa otu, karahalile ve hibiskus. Bugün Uluslararası Manisa Mesir Şenlikleri'nin ilk günü. Başta Vali Halil İbrahim Daşöz başta olmak üzere; Belediye Başkanı Cengiz Ergün, Manisa'yı ve Mesiri Tanıtma Turizm Derneği Başkanı Ufuk Tanık, herkesi bu festivale davet ediyor. Şifalı mesir macununu bu yıl da yine 24 Mart Pazar günü saat 14.30'da Sultan Camisi'nin kubbe ve minarelerinden saçılacak.

kalan karakter 1000

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan SABAH veya sabah.com.tr hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.