Tariş Zeytin ve Zeytinyağı Birliği Başkanı Cahit Çetin, zeytin ve zeytinyağında bölgelerin belirtilmesine yönelik açıklamalarını değerlendiren Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Başkanı Ali Nedim Güreli, Çetin'e katıldıklarını belirterek, "Kesinlikle şu bölgenin yağı iyidir, diğeri kötüdür diye bir anlayış olamaz. Ancak aynı cins fide olsa da zeytin ve zeytinyağı yetiştiği bölgenin özelliklerini bünyesinde barındırıyor. Coğrafi işaretlere önem verilmesi gerekiyor. Bu sistemin yaygınlaşması gerekiyor" dedi. Güreli, Edremit-Ayvalık Körfez yöresinde bu yıl zeytinyağı fiyatlarının yüksek olması nedeniyle çok fazla alım yapılmadığını, İspanyol veya İtalyan firmalarının bu konuda fiyat avantajını temel aldıklarını söyledi. Ayvalık Ticaret Odası Başkanı Rahmi Gençer ise, "Bizim bölgemizde yetişen zeytinlerden elde edilen zeytinyağı ülkemizin başka hiçbir bölgesinde yağa benzemiyor. Hem uzun ömürlü olması hem de kalitesi ve tadı başka bölgelerde bulunamıyor. Çünkü dağların denize bakan yamaçlarında özellikle delice diye tabir ettiğimiz ağaçların aşılanması sonrasında elde edilen yağ dünyanın her yerinde ciddi ölçüde fark yaratıyor" diye konuştu.
MALİYET DAHA YÜKSEK
Gençer, "Bizim bölgemizde zeytinleri toplamanın maliyeti, yeni bölgelere göre daha yüksek oluyor. Bu da bölgemizdeki zeytinyağı fiyatlarının yüzde 15-20 civarında fazla olmasına neden olabiliyor. Ancak şu anda bile fiyatlar çok düşük, girdi maliyetleri de çok arttı"dedi.