X İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ARKADAŞINA GÖNDER Mega dünya kentleri mutfağımızı tanıyacak
* Birden fazla kişiye göndermek için, mail adresleri arasına “ ; ” koyunuz

Mega dünya kentleri mutfağımızı tanıyacak

  • Giriş Tarihi: 16.4.2013

İTO Başkanı Ekrem Demirtaş, Mütevelli Heyet Başkanı olduğu Ekonomi Üniversitesi'nin, Ege Mutfağı zincirini kuracağını; İzmir, İstanbul, Paris, Londra, New York, San Francisco gibi dünya kentlerinde restoranlar açacaklarını açıkladı

Egeli Sabah'ın geleneksel Sabah Kahvesi'nin bu haftaki konuğu İzmir Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş oldu. İzmir Ekonomi Üniveristesi'nin Mutfak Sanatları Bölümü'nün çok iyi işler yaptığını belirten Demirtaş, Ege Mutfağı-Ege Restorant Zinciri kurmak için tüm hazırlıkların bitme aşamasına geldiğini ifade etti, hedeflerinin İzmir, İstanbul, Paris, Londra, Newyork, San Francisco gibi dünya kentlerinde bu zinciri açmak olduğunu söyledi.
İzmir Ekonomi Üniversitesi'nden başlayabiliriz.
- Üniversite insana pozitif bir enerji veriyor. Öğrencilerin ışıltısı çığlıkları, sevinçleri, hareketleri ayrı bir hedef koyuyor önümüze. Bu gençler için daha fazla ne yapabiliriz, o gözle bakıyoruz. "Ne güzel oldu burası. 6 bin 600 öğrenci oldu, şu bölümler açıldı, tamamdır" diyemiyoruz. Çünkü dünyada yoğun rekabet var. Durduğun anda düşersin. Girişimci ve yeniliğe büyük önem gösteriyoruz. İngiltere'nin ilk kadın Başbakanı Margaret Thatcher'ın ekonomi danışmanını İzmir'e getirdik. Onunla bir konsept hazırladık. 2001'den 2013'e geldik. Bu kadar az zamanda başarılı bir noktaya gelmek bizi mutlu ediyor. Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın yapmış olduğu ilk 50 üniversite arasında girişimcilik ve yenilikçilikte Türkiye beşincisi olduk. 100 bin öğrencisi olan 3-4 bin öğretim üyesi bulunan üniversitelerle yarışıyorsunuz.
İzmir Bilimpark adı altında bir teknopark kurdunuz, çalışmalar nasıl gidiyor.
- Bizde durmak yok. En büyük hissedar İEÜ, İTOB OSB, İTB, İEB, sanayiciler gibi çok sayıda ortağı var. Ağırlıklı olarak agroteknopark olacak. Faaliyetteki teknoparklar arasında, gıda ve tarıma yönelik araştırmaların oranı yüzde 1 gibi. Çok komik. Bunun yanı sıra biyomedikal ve kimya olacak. İTOB'ta 387 fabrika olacak. Yer olarak İTOB OSB seçildi. Bir diğer avantaj da İzban demiryolu hattı olacak. Kapısının önünden geçiyor. Arazinin tapusu aldık. Projelerini İEÜ Tasarım Fakültesi hazırlıyor. Haziran'da Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün temeli atacak. Yıl sonunda faaliyete geçmiş olacak. Fabrikalar laboratuvar yapmayacaklar. Bütün ihtiyaçları biz yapacağız. Ayrıca o bölgede Tahtalı Baraj Havzası var. Organik tarım yapılıyor. İnşallah İzmir'i Türkiye'nin inovasyona dayalı büyümesinde önemli katkılar yapacak. Şimdiden başvuruları alıyoruz.
Teknoparkın işletilmesi nasıl olacak?
- En ekonomik arge bölgesi olacağını da şimdiden söyleyebiliriz. Burada amacımız para kazanmak değil. Kazancının yani aldığı paranın tamamı teknoparka verilecek. Buradaki düşüncemiz, yenilikçi projelere kaynak yaratarak, desteklemek.
Eğitime yönelik çalışmalara Bilimpark'la farklı bir boyut daha kazandıracaksınız.
- Eğitimi ne için verdiğini bilerek, ona göre adım atmak gerekiyor. Bizim hedefimiz dünya ile rekabet edebilecek, girişimci olacak, başarılı nesiller yetiştirmek. Önümüzde çok yol var ama geldiğimiz nokta ile başarılı bir üniversite olduk. Üniversitemiz, İTO'nun ve vakfının başardığı bir iştir. Bugüne kadar üniversite olarak Oda'ya borcumuzu ödeyememiştik. Üyelerimizin birinci derece yakınlarına, çocuklarına yüzde 15 indirim yapıyoruz. Üyelerimize borcumuzu da böyle ödemiş olacağız.
İEÜ bünyesinde yer alan Uygulamalı Mutfak Sanatları ve Yönetimi Programı ciddi bir ivme kazandı.
- Çocuklar harikalar yaratıyorlar. Çok iyi ürünleri var. Her hafta orada öğle yemek servisi yapılıyor. Rezervasyonla kabul ediyorlar. Şu anda 2-3 ay sonrasına gün verebiliyorlar.
Sizin restoran zinciri kurma fikrinizde bir gelişme var mı?
- Kitabı hazır. Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi tarafından tasarlanan garsonların kıyafetleri de hazır. Masa, örtü, tabak hepsinin tarzı hazır. Akdeniz mutfağı olacak. İsmini Ege Mutfağı, Ege Restorant zinciri diyeceğiz. Son rötuşlar yapılıyor.
Bu restorantları kendiniz mi işleteceksiniz?
-
Kimseyi bulamazsak kendimiz işletiriz. Marka ve konsepti belirleyeceğiz, kurallarımızı koyacağız, sözleşmeyi imzalayacağız. Menüye uyacak, tariflere uyacak. Biz kontrolleri yapacağız. O kontrollerde bizim istediğimiz tat ve güzellikte, standartta hizmet vermiyorsa tabelayı sökeceğiz. Amacımız İzmir, İstanbul, Paris, Londra, Newyork, San Francisco gibi dünya kentlerinde Ege Restoran zincirini açmak. Yurtdışına gidince Tai, İtalyan, Çin restoranları görüyoruz. Neden bizim restoranımız yok. Restoran zinciri konusunda çalışma yapan Türkiye'nin çok büyük grupları da var. Onlarla da görüşüyorum. Üniversitedeki hedefimiz yenilikçiliğe, girişimciliğe açık öğrenciler yetiştirmek. Mezunlarımızın bir mesleğinin olmasını ve iş problemi yaşamamasını istiyoruz. İnşaat Mühendisliği'nin açılış iznini aldık. Öğrenci alıyoruz. Çünkü kentsel dönüşümle İzmir yenilenecek. Öğrencimiz mezun olduğunda iş aleminin işine yarayacak, geçip masanın başına karşıdan işe bakmayacak. Bizim üniversitemiz Birleşmiş Milletler gibi. EXPO burslu öğrencilerimiz var. Yurtdışından çeşitli ülkelerden gelen 80 civarında öğrencimiz var.
İzmir'in üniversiteler kenti olması hedefi için neler söylemek istersiniz?
- "Üniversiteler kenti" söylemine çok fazla katılmıyorum. Sakınca da görmüyorum. İzmir, eğitilmiş insanların kenti olmalı.

kalan karakter 1000

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan SABAH veya sabah.com.tr hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.