X İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ARKADAŞINA GÖNDER SEZER ALTAN: Balığın babası Ferdi Baba'da
* Birden fazla kişiye göndermek için, mail adresleri arasına “ ; ” koyunuz

SEZER ALTAN: Balığın babası Ferdi Baba'da

  • Giriş Tarihi: 22.8.2013

Şüphe yok ki, mutfak kültürün aynası. Kültürü belirleyen de bir toplumun üretim tarzı ve bu eksen üzerine oturtulan kurumsallaşmış ilişkilerin bütünü. Ülkemizde en yaygın kültür, göçebe kültürü. Göçebe kültürünün denizlerimizin üzerindeki etkisini ise hepimiz biliyoruz. Ülkemiz ithal balık cenneti haline geldi. Afrika'dan gelen o iri iri lagoslar, barbunyalar saman gibi... Kabuklu deniz ürünlerinde durum daha da felaket. Ahtapotta da benzer durum söz konusu. Dünyada herkes doğal, yöresel ürünlerini kullanırken ve Kuzey Ege'de bunların alası varken acaba neden ithal ürünlerin en kötülerini kullanıyoruz?

FARK VAR
Bugün; balığın, kalamarın, ahtapotun, karidesin en tazesini ve doğalını kullanan Alaçatı'nın göz bebeği Ferdi Baba Balık Restoran'dayız. Burası, gözünüzü ufka, gönlünüzü denizin derinliklerine kaptırdığınız yerde hem bildiğiniz geleneksel tatları, hem de daha önce hiç karşılaşmadığınız Ege'nin farklı harmanlanmış lezzetleriyle fark yaratan bir mekan.

32 YILLIK GELENEK

Ferdi Baba Restoran, 1981'de Ferdi Kabak tarafından Çeşme Aya Yorgi Koyu'nda küçük bir işletme olarak balık pişirme serüvenine başlamış. 1986'da Arif Kabak, 1990'da da Murat Kabak katılmış. 1996'da Aya Yorgi'den Çeşme Dalyan'a, 2000'de de lezzetlerini Şifne'ye taşıyarak yoluna devam eden mekan, 2010'da ise müşterilerine daha kaliteli hizmet vermek amacıyla Alaçatı Port'u açmış. Burası yazın 800 metrekare toplam alanda 30 kişilik ekibiyle aynı anda 250 kişiye hizmet veriyor. Kış sezonunda ise 250 metrekare kapalı alanda 15 kişilik ekiple aynı anda 150 kişiye hizmet sunuyor. Halen iki şubesiyle Şifne ve Port Alaçatı'da devam etmektedir. 5 yaşından beri sektörün içinde olduğunu söyleyen mekanın sahibi ve işletmecisi Murat Kabak, "İlk günkü değerlerimizden hiçbir şey kaybetmeden hizmet veriyoruz. Farkımız güler yüz, doğru ve iyi hizmet. Bunlar olunca başarı kendiliğinden geliyor" diyor.

TAM NOT ALDI

Benim bir deniz ürünleri restoranında beklediklerim şunlar: Mezeler yalın olsun, yavan olmasın. Deniz ürünlerini doğal olarak tadabileyim, önüme dondurulmuş gelmesin. Pişirirken dikkat edilsin. Eğer sos ve garnitürleri yemeğe dengeyi ve doğal tadı bozmadan ek boyut ekleyecekse ne ala. Ferdi Baba'da da ilk izlenimim olumlu. Sıcak ve samimi bir ortam. Güler yüzlü karşılama ve abartıya kaçmayan servis. Soğuk mezeler gerçek lezzetinde. Zeytinyağlılar annemizin yaptığı gibi doğal ve gerçek. Sadece mekana özel olan 'Ferdi ezme', kalamar tava, ızgara ve dolması, midye lokumu, deniz kalbi (enginarlı karides sosla yapılan), balık kavurma, yoğurtlu balık kebabı, tatlılardan bal badem, katmer ve dondurma enfes. Mutlaka tadın derim.

BÜTÜN ÜRÜNLER DOĞAL

Murat Kabak, tam bu noktada, dışarıdan hiçbir ürün kullanmadıklarını, süt ve süt ürünleri hariç kullandıkları ürünlerin tamamının kendilerine ait olduğunusöylüyor. Ben de son söz olarak, bölgemize böyle bir mekân kazandırdıkları için, başta mekâna adını veren Ferdi Kabak (Ferdi Baba) olmak üzere, Arif Kabak, ikinci nesli temsilen Murat Kabak ve emeği geçen herkesi gönülden kutluyorum.

kalan karakter 1000

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan SABAH veya sabah.com.tr hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.