Türkiye'nin en iyi haber sitesi

ZEKİ HOZER: Kutlamalar ve sağlık

Giriş Tarihi: 29.12.2013
Yılbaşı kutlamalarının ardından, sabahları genellikle baş ağrısı ve halsizlik en hafif şikayetler olarak ortaya çıkarsa da, çoğunlukla kutlamalarda yenen yiyecek miktarı ve alınan içeceklere bağlı olarak daha ciddi sağlık problemleri görülebilir. Genel bir yorgunluk hissi, şişkinlik, hazımsızlık, bulantı, kusma, karın ağrısı ve ishal gibi. Bu ve buna benzer şikayetler, yılbaşı kutlamaları sonrası ortaya çıkan genel yakınmalardır. Yılbaşı sofralarında aşırı tüketilen yiyecekler ve alınan alkol nedeniyle gelişir. Kutlamalar sonrası sağlık sorunları yaşamamak için anahtar kelime ölçülülük olacaktır. Çünkü dikkatli ve ölçülü bir diyet, yeni yılın ilk gününde karşılaşacağınız mide ve bağırsak problemlerini en aza indirecektir.

NELER TERCİH EDİLMELİ?
Öncelikle gün içinde kahvaltı ve öğle yemeği öğünleri, çok zengin bir akşam yemeği uğruna feda edilmemelidir. Çünkü hızlı ve aşırı tüketilen yiyecekler, mide boşluğunda anormal bir baskıya yol açacak, dolaylı olarak diyaframı yükseltip kalp ve diğer organları etkileyecek, sıkışma hissi ve tansiyon yüksekliğine yol açabilecektir. Meze ve ordövr tabağında yoğurt ve sebze ağırlıklı doğal ürünler az miktarda tercih edilmeli, bilinmeyen ya da daha önce alışılmamış yiyecekler besin alerji riskini bertaraf etmek için tüketilmemelidir. Salam ve pastırma gibi yüksek kalorili ya da pilav, makarna gibi yüksek karbonhidrat içeren yiyecekler az yenmelidir. Kızartmalardan kaçınılması, su tüketiminin artırılması; kırmızı et yerine beyaz et ve balığın tercih edilmesi, tatlı sonrası mümkünse yatış saatinden önceki 2 saat, su dışında bir şey yenip içilmemesi yerinde olacaktır..

ALKOL ALIMINA DİKKAT!
Ülkemizde saf alkol tüketimi, kişi başına 1 litreyi çoktan aştı ama yılbaşı gibi özel günlerde bu tüketim pik yapmakta... Yılbaşında alkol alırken, aç karnına almamaya dikkat edilmeli, yüksek alkol oranlı viski, votka ve rakı yerine; daha düşük alkol oranlı bira ve şarap tercih edilmeli, 2-3 kadeh dışında, aşırı alkol alma yanlışına düşülmemelidir. Eğlenilen yer ve tüketilen alkolün güvenilir olmaması, kaçak içkilerin tüketilmesi, ölümcül sonuçlara yol açması yüzünden çok dikkatli olunması gereken ayrıntılardır. Normalde, alkollü içecekler etil alkol içerir ve alınma miktarına göre duygusal değişiklikler, yüzde kızarma, koordinasyon azalması, bulantı, kusmadan komaya kadar giden tıbbi durum bozukluklarına yol açar. Ancak kaçak içki diye adlandırılan ve metil alkol kullanılarak üretilen içki tüketimi, çok toksik olup kalıcı körlükten böbrek yetmezliği ve ölüme kadar geri dönüşümü olmayan hasarlara neden olur. Genel olarak diyabeti, kalp, böbrek ve karaciğer hastalığı olanlar ve hamilelerin alkol almaması ve uyguladıkları diyete ve tedaviye kesintisiz devam etmeleri gereklidir.

ERTESİ GÜNÜN MÖNÜSÜ
Ertesi gün hafif bir kahvaltı, mümkünse açık havada yapılacak gezintiler ve gün boyunca alınacak sulu ve haşlama tarzı sebze diyeti, vücudun hızla normale gelmesinde yardımcı olacaktır. Tüm okuyucularımızın yeni yılını kutlar, sağlıklar dilerim.

ARKADAŞINA GÖNDER
ZEKİ HOZER: Kutlamalar ve sağlık
* Birden fazla kişiye göndermek için, mail adresleri arasına “ ; ” koyunuz