X İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ARKADAŞINA GÖNDER CAN AKSIN: Ayvalık mutfağı sağlık demek
* Birden fazla kişiye göndermek için, mail adresleri arasına “ ; ” koyunuz

CAN AKSIN: Ayvalık mutfağı sağlık demek

  • Giriş Tarihi: 1.2.2014

Benim gibi yalnız yaşayanlar bilir yemek yapmanın ne denli önemli ve ne denli zor bir iş olduğunu. Sabah kahvaltısı, öğle yemeği, akşam yemeği, arada atıştırmalar falan.. 5 yıldır Ayvalık'ta yaşıyorum. Dışarıda ne kadar yemek yemeye çalışsam da, evde de bazı yemekleri yapmaya çalışıyorum. Buzdolabımın üzeri mıknatısla yapıştırılmış yemek tarifleriyle dolu. O bakımdan çok şanslıyım. Yakın arkadaşım Papiro İbrahim Akyıl, aşçı olmamasına rağmen toplantılarda, çıktığımız gezilerde yaptığı lezzetli yemekleriyle ünlüdür. Arkadaş toplantısı olduğunda mutlaka Papiro'nun yemeklerini yeriz. Zaten ben de kendisine "Yediyıldız Papiro" lakabını takmıştım. Çok takıldığımda hemen açarım Papiro'ya hangi yemeğin tarifini almak istersem sorarım. O da bütün incelikleriyle anlatır ama "elinin lezzetini koymayı sakın unutma" der.

SAĞLIKLI VE HAFİF

Biliyorsunuz, Ayvalık'a özgü yemekler genel yapısı itibariyle Akdeniz mutfağı özelliklerini taşıyor. Zeytinyağı ağırlıklı olduğu için hem sağlıklı hem de hafif yemekler oluyor. Bir de benim, ne yemekler varmış diye sık sık girip baktığım facebookda Ayvalık Yemekleri adında bir site var. Aşçılıkla ilgileri olmayan iki mutfak aşığı Cenk Geçermiş ve İbrahim Yıldırım'ın kurduğu bir site. Cenk Geçermiş, bir şirkette muhasebeci ve şantiye şefliği yapıyor. İbrahim Yıldırım da, tiyatro oyuncusu ve bir otelde resepsiyon görevlisi. Geçermiş'in yemekle ilgisi 3 yıl aile restoran işletmeciliği sırasında başlamış. Sitenin amacı, çok eski kuşak Ayvalıklıların pişirdikleri yemeklerin tariflerini günümüz kuşağına aktarmak. Bu arada da yeni yemek tarifleri ve katılımlarla yemek çeşidinin sayısını artırmak. Geçen gün Cenk Geçermiş, "Ağabey 10 bin üye sınırını geçtik" dedi. 10 bin üye demek, 10 bin kişinin zaman zaman bu siteye girerek Ayvalık yemekleri hakkında bilgi sahibi olması demek ki, gerçekten kutlanmaya değer.

LEZZET TARİFLERİ

Geçen gün siteye girdim çok ilginç bir yemek tarifi ile karşılaştım. Fikret Esmerok adında bir arkadaş, "Yılan balığı buğulama" tarifi yapmış. Ben yıllardır balıkla uğraşırım ama yılan balığı buğulamayı ilk kez duyuyorum. Tarifi size de vereyim: 1,5 kilo yılan balığı sağlam bir yere asılır. Boynundan bıçakla iki santim kadar derisi açılır. Açılan bu deri, gazete kağıdıyla ile tutularak çekilir ve tamamen sıyrılırarak tulum çıkarılır. Ayıklanıp temizlendikten sonra, yılan balıkları, üç parmak genişliğinde kesilir. Pişirmek için yayvan bir tencere kullanılır. İki demet maydanozun sadece yaprakları ayrılarak kıyılır ve tencerenin dibine döşenir. Üzerine balıklar dizilir. Balıkların üzerini örtecek kadar su ve bir bir bardak sızma Ayvalık zeytinyağı eklenir. Tuz ilave edilir. İlk iki üç dakika yüksek ateşte, daha sonra da orta ateşte 30 dakika pişirilir. Ocağı kapattığınızda 2- 3 çay bardağı limon suyu gezdirilir. Karabiber eklenir ve sıcak sıcak servisi yapılır.

kalan karakter 1000

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan SABAH veya sabah.com.tr hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.