X İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ARKADAŞINA GÖNDER "Çiftlik balığının kıymeti bilinmeli"
* Birden fazla kişiye göndermek için, mail adresleri arasına “ ; ” koyunuz

"Çiftlik balığının kıymeti bilinmeli"

  • Giriş Tarihi: 3.2.2014

ISUB Yönetim Kurulu Başkanı Girenes, balık fiyatlarının 20 liranın altında olduğunu belirtti, "Eğer çiftlik üretimi olmasaydı, bu rakam 100 liraya kadar yükselirdi" dedi

Artan taleple birlikte balık çiftliklerine olan ilgi yatırım oranlarında artışlara sebep oldu. Teknolojinin de sektöre dahil olmasıyla birlikte, çiftlik balıkçılığı dev bir sanayi haline geldi. Tüm dünyada denizden çıkarak sofralarımıza gelen her 2 üründen 1 tanesi çiftlik üretimi. En değerli protein üretimi olan çiftlik balıkçılığı üretiminde İzmir Su Ürünleri Yetiştiricileri ve Üreticileri Birliği (ISUB), ilk kez Yunanistan'ı geride bıraktı. Vatandaşlara çiftlik balığı yemeleri konusunda tavsiyede bulunan ISUB yetkilileri, "Çiftlik balıkları sanılanın aksine, avcılıkla yakalanan balıklardan daha sağlıklı ve lezzetli. Çiftliklerimizde balıklar tamamen organik besinler ile yetiştiriliyor. Bir balık denizde ne yiyorsa, çiftlikte yetişen balıkta aynısı ile besleniyor. 2 balık arasındaki tek fark, çiftliktekiler yumurta halinde iken takip edilmeye başlanıyor ve sofralarımıza gelene kadar sağlıkları takip ediliyor" dedi. Balık çiftliklerinin sürekli eleştirildiğinin altını çizen ISUB Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Girenes, "Balık üreticileri olarak en çok dayak yiyen üretici konumundayız. Geçmişte bazı bölgelerde kötü örnekler vardı. 2008 yılında bir düzenleme ile yetiştirici bölgeleri belirlendi. Bu işin bazı kriterleri var. Kıyıdan 6 mil uzakta ve 30 metre derinlikte, belirlenen bölgelerde yapabiliyorsunuz. Bu nedenle devletin gözü üreticilerin üzerinde ve sürekli bir denetim söz konusu. Ama ISUB olarak koşullara çabuk adapte olduk. Ciddi bir sermaye gerektiriyor ve çok zahmetli bir iş, asla sevmeden yapılamaz. Bugün havuza koyduğunuz bir balığı 2 yıl sonra satabiliyorsunuz. Bunun yanı sıra canlı üretimi yapıyoruz, yani hastalık olabilir, salgın olabilir riskleri büyük. Merkezden uzak bölgelerde yaptığımız için bölge halkına da iş istihdamı yapıyoruz" diye konuştu.

'OLDUKÇA SAĞLIKLILAR'
Şuan balıkların 20 liranın altında olduğunu belirten Girenes, eğer çiftlikler olmasaydı kilosu 100 liradan satılacağını vurguladı, şöyle devam etti; "Toplum yararına iş yapıyoruz. Biz çiftlikte ürettiğimiz balıklara, açık denizlerde gezen balıkların kuzenleri diyoruz. Biz balıklarımızı tam pansiyonlu olarak besliyoruz. Bu yüzden çok sağlıklılar. Zaten bu kadar sağlıklı olmasalardı, Avrupa'ya ihraç edemezdik. Bir toplumun sağlıklı olabilmesi için yeterli miktarda protein ile beslenmesi gerekiyor. Balık proteinlerin arasında en kıymetlisidir. Hamilelikten, yaşlılığa kadar tavsiye edilen bir besin kaynağıdır. AB ülkeleri, ABD ve Rusya'da balık çiftliklerine inanılmaz bir devlet teşviki var. Ayrıca dünyanın kişi başına düşen balık tüketimi yıllık 20 kilogram iken Türkiye'de budurum 6-7 kilograma kadar düşüyor."

DOĞAL BESİNLER
Balık çiftliklerinde üretimin 10 yılda 6 katına çıktığını ifade eden ISUB Yönetim Kurulu Üyesi Haluk Tuncer, "Balık çiftlikleri sanılanın aksine son derece temiz. Deniz kirliliğindeki payı için yüzde bile veremeyiz. Balıklarımıza, açık denizde yaşayan balıkların aynı ortamı sağlanıyor. Tamamen doğal besinler ile besliyoruz. Açık denizdeki balıklar ile aynı besinlerle besleniyorlar.Çiftlik balığının en güzel tarafı, balıkların en lezzetli olduğu tarihlerde sofralarımıza geliyor olmasıdır. Bugün soframıza gelen deniz ürünlerinden her 2'sinden 1'i çiftlikten çıkmadır. 2023 yılında 500 milyon dolar su ürünü ihracatı yapmayı planlıyoruz" diye konuştu.

kalan karakter 1000

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan SABAH veya sabah.com.tr hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.