Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürü Masum Burak, buğdayda verimi etkileyen hastalıklardan olan "sarı pasa" karşı mücadele ve hastalığa karşı dayanıklı tohum çeşitlerinin geliştirilmesi için İzmir'de araştırma merkezi kurulduğunu açıkladı. İzmir'de, uluslararası tarım örgütlerinin de katılımıyla düzenlenen sempozyumda konuşan Burak, insanlığın temel besin kaynağı olan buğdayı tehdit eden en önemli hastalık türü olan "sarı pasa" karşı çare aradıklarını ifade etti. Bu hastalığın, bazı ülkelerde üründe yüzde 50'ye varan verim kayıplarına yol açabildiğine işaret eden Burak, hastalığın Türkiye'de bu kadar büyük oranda olmasa da geçmişte yüzde 5'e varan verim düşüşüne yol açtığını kaydetti, şu bilgileri verdi: "Sarı pasla mücadele için düzenlediğimiz bu sempozyuma 40'a yakın ülkeden 200 bilim insanı katıldı. Pas hastalıklarına dayanıklı çeşit geliştirmemiz gerekiyor ve bunun araştırmalarına bir an önce başlamamız lazım. Bu kapsamda, İzmir'deki Ege Tarımsal Araştırmalar Enstitüsünde, pas hastalıklarına karşı dayanıklı çeşit geliştirmek için bir pas hastalıkları merkezi kuruyoruz. Merkezde buğdaydaki en önemli sorunlardan biri olan sarı pasa karşı hem mücadele yöntemleri hem de bunlara dayanıklı buğday çeşitleri geliştirilecek."