X İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ARKADAŞINA GÖNDER Tavukçu dükkanından organik yumurtaya
* Birden fazla kişiye göndermek için, mail adresleri arasına “ ; ” koyunuz

Tavukçu dükkanından organik yumurtaya

  • Giriş Tarihi: 17.6.2014

Kor Yumurta'nın kurucusu İsmail Kor, babadan kalma dükkanı tavukçuya çevirdi. Sonra aldığı tavukları yetiştirdi, yumurta üretti. Şimdi ise organik yumurtaların imalatını yapıyor

Tavukçuluk sektörünün en üst mertebesi olarak gösterilen organik yumurta üretimi, son yıllarda önemli bir ivme kazandı. Geçmişi, babadan kalma bir tavukçu dükkanına dayanan Kor Yumurta, şu anda butik bir işletme olmasına karşın, dürüst ticaret mantığı ile kaliteli üretimi bir araya getirince istikrarlı olarak büyümeye başladı. Birçok zincir marka tarafından keşfedilen Kor Yumurta, önemli markalara kendi isimlerinde fason organik yumurta üreten ilk üretici oldu. Şirket aynı zamanda yumurtanın sarısını tüketici tarafından istenilen renge doğal yollarla getirmek için Tageta Eracta (Kadife Çiçeği) üretimine başladı. Ege Bölge Temsilciliği görevini yürüttüğü Köytür Piliç'in 5 Nisan kararlarıyla 1995 yılında kapısına kilit vurulunca, işsiz kalan Ziraat Yüksek Mühendisi İsmail Kor, geçimini sağlamak için Karşıyaka'da babadan kalma dükkanını tavukçuya çevirerek tezgahın başına geçti. Eline bıçağı alarak, esnaflığa başlayan Kor, 500 adet tavuk aldı geniş araziye saldı. Tamamen organik yöntemler ile üretilen yumurtaları , "Doğal Besin Yumurtası" adıyla günlük olarak dükkanın da satmaya başladı. Tamamen organik yumurta üretimi yapan ve markalaşan Kor Yumurta'nın temellerinin atıldığı bu küçük tavukçu dükkanından çıkan yumurtalar, zamanla büyük zincir mağazalarda satılmaya başladı. 2006 yılında patlak veren kuş gribi sonrası zincir marketlerde yumurta satışları düşen İsmail Kor, tavukçuluğu bir yana bırakıp tamamen yumurta işine girdi. Şimdi ise Kipa Alışveriş Merkezi'nin marketlerinde Kipa Organik adıyla üretilen yumurtların imalatını gerçekleştiriyor.

"LOGOLARA BAKILMALI"
Bugün 40 personeli ile birlikte, Kor Yumurta'da, günde 1 milyon organik yumurta, paketleniyor. Tüketicilere organik yumurta adı altında korsan, pis yumurta, dışkılı yumurtaların yedirildiğinin altını çizen Kor Yumurta Yönetim Kurulu Başkanı Ziraat Yüksek Mühendisi İsmail Kor, "Beyaz tavukçulukta, organik yumurta çok zahmetli bir iştir. Rengi kahverengidir. Ama bütün kahverengi yumurtalar organik değildir. Tüketiciler, organik bir ürün alırken paketinde bakanlığın organik üretim logosu ve hemen yanında organik üretim için denetim yapan şirketin logosunu görmelidir" dedi.

'ÜZERİNDE DIŞKI OLAN YUMURTAYI YEMEYİN' UYARISI
Üzerinde dışkı varsa temizleme işlemine maruz kalmamış yumurtanın itibar edilmemesi gerektiğini belirten Kor, "Yumurta, dışkıyı bir süre sonra emmeye başlar. Bu da tadını bozar ve bakteri üretimini artırır" dedi. 2015'den itibaren, 200 dönüm üzerine 12 adet 3 bin tavukluk organik kümes hedefi olduğunu belirten Kor, "Tavukların gezindikeri arazilere de badem plantasyon tesisi kuracağız" dedi.

kalan karakter 1000

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan SABAH veya sabah.com.tr hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.