Sebze ürünleri arasında en fazla fiyat artış taze fasulye, barbunya, börülce, bamya gibi fazla sulama gerektiren ürünlerde yaşanıyor. Meyvede ise ağaçların çiçeklenme döneminde yaşanan don, ciddi rekolte kaybına neden oldu. Malatya kaysısı, sebze halinde 12 liradan alıcı bulurken, şeftali, armut, erik, elma gibi meyveler geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 20 ile yüzde 100 arasında daha pahalıya satılıyor. İzmir Sebze ve Meyve Komisyoncuları Derneği Başkanı Orhan Doğan, hal fiyatlarının arz talep dengesine göre değiştiğini söyledi. Bugün ucuz olan bir ününün yarın daha pahalıya satılabildiğini belirten Doğan, halde soğan, patates gibi ürünlerin geçen seneye göre hemen hemen aynı olduğunu kaydederek, "Taze fasulye, börülce, barbunya, bamya gibi sebzeler ile tüm meyve türlerinde artış yaşanıyor" dedi. Yaş sebzelerin kuraklığın yanı sıra aşırı sıcaklardan da etkilendiğini aktaran Doğan, taze fasulye, börülce, barbunya gibi ürünlerin sıcaktan etkilendiğini vurguladı. Ürün yetersizliğinin fiyat istikrarsızlığını beraberinde getirdiğini kaydeden Doğan, şöyle konuştu: "Hallerin kuruluş amacı sebze meyveyi kayıt altına almak ve fiyat dengesini oluşturmak. Ürünün tamamı hale gelmediği için aynı üründe fiyat farklılıkları oluşuyor. Pazar yerinde 1 liraya satılan ürün, başka pazarlarda 2-3 liraya pazarlanabiliyor." Meyve sebze komisyoncusu Cemal Sincar ise "Meyve az olduğu için bahçede pahalı. Buraya gelinceye kadar maliyet biniyor. Bu da tüketiciye yansıyor" dedi.