X İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ARKADAŞINA GÖNDER Ege'den organiğe uzanan yolculuk
* Birden fazla kişiye göndermek için, mail adresleri arasına “ ; ” koyunuz

Ege'den organiğe uzanan yolculuk

  • Giriş Tarihi: 4.4.2015
Ege'den organiğe uzanan yolculuk
Ege'den organiğe uzanan yolculuk

Türkiye'de organik tarımın öncülerinden olan Rapunzel Organik Tarım, 1976'dan beri "Organiği sevgiden üretiyoruz" sloganıyla hizmet veriyor. Türkiye'de yüzde 100 organik ve sertifikalı üretim yapan ilk şirket olan Rapunzel, Türkiye genelinde toplam 600 organik tarım yapan çiftçiyle, aracı bir şirket bulunmadan direkt olarak çalışıyor. Türkiye'de pek çok ilke imza atan Rapunzel, 1989 yılında Salihli Tekelioğlu Köyü ile ilk Organik Köy Projesi'ne başlamış ve Türkiye'de ISO22000 sertifikalı ilk organik gıda üreticisi olmuş. Şirket, daha çok sosyal proje ve çevre koruma projeleri yaparak organik tarımı daha geniş alana yaymayı hedefliyor. İzmir Kemalpaşa'da hizmet veren Rapunzel'e yaptığımız araştırma gezimizde Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Ahmet Altındişli bilgilendirdi. 1984 yılında Türkiye'de organik tarıma girişen ilk kişilerden olduğunu öğrendiğimiz Altındişli, ilk organik ürünlerimizin kuru üzüm, incir ve kayısı olduğunu söylüyor. 1994 yılında çıkan ilk organik tarım yönetmeliği ile Türkiye'nin dünya üzerinde organik tarıma başlayan 162 ülke içinde 3., üretim kapasitesi olarak ise bugün dünyada 14. olduğunu belirtiyor.

ŞEKERE YER YOK

Ardından kürsüye çıkan İzmir Rapunzel Tarımsal Projeler ve Satın Alma Müdürü Emrah Dağdeviren ve Legau Rapunzel Halkla ilişkiler Müdürü Eva Kiene, bizleri Rapunzel'in çalışma disiplinleri ve tarihçesi hakkında bilgilendirdi. Çalışmalarına ilk önce İzmir'den kuru üzüm ve incir alarak başlayan Rapunzel'in bugün Türkiye'den fındık, Antep fıstığı ve kuru kayısı da ithal ettiğini öğreniyoruz. Ürünlerinde şeker kullanmayan Rapunzel, ülkemizden ithal ettiği kuru üzüm ve fındıkları ürünlere tat vermek için kullanıyor. Rapunzel'in en büyük farkının hammaddeyi çiftçiden alması ve çok yüksek kalite standartlarına ulaşmak istemesi olduğunu belirten Kienne, "Sağlıklı tarım ve uzun süreli iş birliği için Türk çiftçiler Rapunzel'i tercih ediyor" dedi. Organik tarımın aynı zamanda bir yaşam şekli olduğunu söyleyen Emrah Dağdeviren ise, "Doğal kaynakları korumak ve biyoçeşitliliği artırmak için çabalıyoruz. Çiftçilerimizin organik ilaçlarını biz temin ediyoruz" dedi.

DURMAYAN ELLER ÜRETİYOR

1976'dan bu yana toplam 600 sözleşmeli çiftçi ana sahada yüzde 100 organik ürün elde etmek için ter döküyor. Fabrikanın içinde mavi UV ışığının etrafında toplanmış işçi kadınlar toplanan ürünlerin güvenilirliğini kontrol ediyorlar. Rapunzel'in çalışanları durmuyor! İşçi kadınlara sabah on beş, öğlen kırk beş, öğleden sonra on beş dakika mola izni veriliyor. Haftada bir tırnak kontrolü yapılması zorunlu. Aynı zamanda saatte bir eller dezenfekte edilmeli. Hataları en aza indirgemek için üç kez kontrol yapılmalı. Çalışanlar, bu rutine uydukları takdirde yeterli ücret ve uzun süreli çalışma olanağına sahip oluyor. Düşünceler, rutinleşen eylemler gibi sürekli devirdaim yapmıyor. Zaman ilerledikçe yeni fikirler oluşuyor, gelişiyor, icraata geçiyor. Aleyna AĞUSTOS - Elifsu SELÇUK

kalan karakter 1000

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan SABAH veya sabah.com.tr hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.