İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Su Ürünleri Yetiştiricilik Bölümü Başkanı Prof. Dr. Ahmet Adem Tekinay, Avrupa sofralarının baş tacı olan balığın ülkemiz sofralarında istenilen yerini bir türlü alamadığını söyledi. Tekinay, "ekmek arası balık" kavramına sıkışıp kalan anlayışın değiştirilmesi gerektiğini dile getirdi. 1990'larda 20-30 bin ton olan yetiştiricilik üretiminin bugün 230 bin tonlara çıktığını belirten Prof. Dr. Tekinay, "Bu artışta son yıllardaki ihracat atağımız en önemli nedendir. Dünyanın dört bir yanına balık ihraç eder olduk.
TANITIM BAŞARILI
2014 yılında 87 ülkeye 116 bin ton su ürünü ihraç edip ülkeye 692 milyon dolar döviz kazandırdık. Dünyada tanınırlığı artan bir sektör haline geldik. Ancak, tüketimde AB ortalaması 20-25 kg iken ülkemizde ise hala 7-8 kg civarında seyrediyor. Özellikle gençlerimize balık tüketim alışkanlığının kazandırılması büyük önem arz etmektedir. Toplumumuzun balık tüketim anlayışını geliştirmek için çeşitli kampanyalara ihtiyaç var, bu bağlamda Su Ürünleri Tanıtım Grubu'nun gerçekleştirdiği kamu spotu ve afiş çalışmalarını çok başarılı ve yerinde buluyoruz, tebrik ediyoruz" dedi.