İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim ÜyesiDoç. Dr. Barış Önder Pamuk, oruç tutarken günlük su ihtiyacının tamamının iftarda ya da sahur da giderilmesinin yanlış olduğunu söyledi. Su alımının bu iki öğün arasında dengeli olması gerektiğini belirten Doç. Dr.Önder Pamuk, suyu ve diğer içecekleri özellikle iftardan sonra tüketmeyi önerdi. Orucun sağlığa olumlu etkilerine dikkat çeken Doç. Dr. Pamuk, senede bir ay sindirim sisteminin dinlendirilmesiyle birlikte vücudun kendini temizlemek, onarmak, yenilemek için zaman bulduğunu ifade etti. Beslenme düzenindeki değişikliklere bağlı olarak oluşabilecek kabızlığı önlemek için de önerilerde bulunan Doç. Dr.Pamuk, "Yemeklerde lif oranı yüksek gıdalar (sebzeler, kurubaklagiller, kepekli tahıllar vb) ve ara öğünlerde de taze ve kuru meyveler, ceviz, fındık, badem gibi kuru yemişler tercih edilmelidir. Uzun süre aç kalan mideye bir anda ağır besinlerle yüklenmek, mide bağırsak sistemini ve kalbi yorar, tansiyonu yükseltir" dedi.