X İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ARKADAŞINA GÖNDER Aşure bereketi
* Birden fazla kişiye göndermek için, mail adresleri arasına “ ; ” koyunuz

Aşure bereketi

  • Giriş Tarihi: 23.10.2015
Aşure bereketi
Aşure bereketi

Kemeraltı Çarşısı'nda bakliyat ve baharat satışı yapan iş yerlerinde 'Aşure Günü' hareketliliği yaşanıyor

BAKLİYAT SATIŞLARI ARTTI

Muharrem ayının 10'uncu günü, yani bugün kutlanacak Aşure Günü nedeniyle İzmir'deki Tarihi Kemeraltı Çarşısı'ndaki bakliyat ve baharat satış yerlerinde hareketlilik yaşanıyor. Tarihi Kemeraltı Çarşısı'nda bakliyat ve baharat satışı yapan iş yerleri, Anadolu'nun farklı bölgelerinde değişik yöntemlerle yapılan ancak temelinde buğday ve bakliyatların bulunduğu aşure için özel hazırlanan ürünleri satışa çıkardı. Bakliyat perakendecisi Abdullah Gökçel, yaptığı açıklamada, her yıl olduğu gibi bu yıl da Muharrem ayıyla birlikte aşurelik bakliyat satışlarının arttığını söyledi. Gökçel, "Bu yıl aşurelik malzemelerin fiyatlarında geçen yıla göre önemli bir artış yok. Aşurede 41 çeşit ürün satıyoruz" dedi.

PÜF NOKTALARINI ANLATTI


İzmir Ekonomi Üniversitesi Mutfak Sanatları ve Yönetimi Bölümü'nden Eğitmen Şef Semen Öner de aşurenin yapımındaki bazı püf noktaları şöyle anlattı: "Aşureyi yaparken buğday, kuru fasulye, nohut ve kullanacaksınız baklayı yani sert olan kuru baklagilleri bir gün önceden ya da birkaç saat önceden pişirmek gerekiyor. Soğuk suyun içine buğdayı dökeceksiniz, hiç karıştırmayacaksınız, buğday kendi kendine 3-4 saat pişecek. Ondan sonra düdüklü tencerede diğer baklagillerle pişireceğiz. Sütle yaparsanız daha beyaz, suyla yaparsanız biraz daha koyu renk olur. İnciri, pişirirken aşurenin içine atarsanız rengi mutlaka koyu olur. Kuru meyvelerin son dakika içine atıp karıştırılmasını öneririm."

kalan karakter 1000

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan SABAH veya sabah.com.tr hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.