X İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ARKADAŞINA GÖNDER 'Kültür balıkçılığı' yıldız gibi parlıyor
* Birden fazla kişiye göndermek için, mail adresleri arasına “ ; ” koyunuz

'Kültür balıkçılığı' yıldız gibi parlıyor

  • Giriş Tarihi: 27.10.2015
'Kültür balıkçılığı' yıldız gibi parlıyor
'Kültür balıkçılığı' yıldız gibi parlıyor

2014'te ilk defa kültür balığı üretiminin, avcılık ile elde edilen balık üretimini geride bıraktığını dile getiren Girenes, "Kültür balıkçılığı yıldız gibi parlıyor" dedi

Artan dünya nüfusu ile küresel gıda sistemi kıtlık tehlikesi ile karşı karşıya. Tarımsal üretimin dünyanın üzerindeki arazinin yüzde 40'ını, su kaynaklarının ise yüzde 70'ini tükettiği göz önünde bulundurulduğunda mevcut su ve toprak kullanımına bakıldığında karasal hayvansal protein üretiminin sürdürülebilir büyüme potansiyelinin kısıtlı olduğu görülüyor. Uzmanlar tarafından en sağlıklı besin olarak gösterilen balığın yükselişi devam ediyor. Kültür balıkçılığının yıldız gibi parladığı sektörde, 2012 yılından itibaren dünyada dana etinden çok çiftlik balığı üretimi artış gösterdi. İzmir Su Ürünleri Yetiştiricileri ve Üreticileri Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Girenes, "Bugün dünyada avcılık ile elde edilen balık miktarı en üst sınıra dayanmış durumda; 1980'lerden beri avcılık üretiminde artış yaşanmadı ve stabil seyretti. Diğer yandan, geçtiğimiz 30 yılda, akuakültür, dünyanın en hızlı büyüyen gıda endüstrisi haline geldi. Teknolojik inovasyonlar ve ürün/üretim sistemlerindeki çeşitlilik sayesinde sektör büyümeye devam ediyor. Dünya Gıda ve Tarım Örgütü FAO'nun raporuna göre, 2014 yılında ilk defa kültür balığı üretimi avcılık ile elde edilen balık üretimini geride bıraktı" dedi. Kültür balıkçılığının yüksek besin değerine sahip, güvenli gıda tedariği ile gelecekte çok önemli bir role sahip olduğunu söyleyen Girenes, şöyle devam etti; "Çiftlik balığı sağlıklı, sürdürülebilir ve erişilebilir bir protein kaynağı. Obezite gibi gittikçe yaygınlaşan beslenme kaynaklı sorunları elimine edebileceği gibi, ekonomik erişilebilirlik anlamında da en ideal protein kaynağını sunuyor. Balığın, hem kalp, hem de beyin dostu bir gıda olduğunu söylemeye sanırız artık gerek yok. Hatta balık ruhumuza da iyi geliyor, çünkü depresyonu azalttığı da kanıtlanmış. Kültür balıkçılığı sektörünün genellikle ekonomik katkılarına sıkça değiniliyor; cari açık dostu olması, ihracatın hızla artması gibi. Ancak, sosyal sorumluluk katkısına da değinmekte fayda var. Gelecek nesillerin yaşam kalitesine etkileri, yoksulluğun azaltılması ve birçok ülke insanı için önemli bir gelir yaratması gibi katkıları da yadsınamaz."

kalan karakter 1000

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan SABAH veya sabah.com.tr hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.