Balıkesir'in zeytin ve zeytinyağı ile meşhur olduğu kadar doğal güzellikleriyle de tatilcileri cezbeden ilçesi Ayvalık, turizmde yeni bir döneme giriyor. Ayvalık Ticaret Odası Başkanı İbrahim Kantarcı, Egeli Sabah'a yaptığı açıklamada, her şey dahil sistemi yerine butik otellerin ön plana çıkacağı, turistlerin ilçenin her yerini gezeceği bir sistem tesis edeceklerini kaydetti. Zeytinyağının, Ayvalık'ın üst kimliği olduğunu dile getiren Kantarcı, "Yaptığımız çalışmalar sonuç verirse meyvelerini alırız. Ekonomi, her şeyin başı, doğru bir yol izlenmeli. Her şey dahil sisteminde şehir, turizmden gelir elde edemiyor. Otele giren dışarıya çıkmıyor. Gelenler Ayvalık'ı yaşasın istiyoruz" dedi.
UNESCO'YA BAŞVURU
Ayvalık'ın tarihi yerlerinden Küçükköy'ün UNESCO Dünya Kalıcı Miras Listesi'ne girmesi için yeni yılın ilk ayında gerekli başvuruları yapacaklarını bildiren Kantarcı,şöyle devam etti: "Küçükköy, Ayvalık için önemli bir nokta. Balıkesir Büyükşehir Belediyesi'nin de bölgeye ciddi bir desteği var. Bir rivayete göre Truva Savaşları ilk olarak burada başlamış. Ama köyün kuruluşu ise 1460 yılında Yeniçeriler tarafından kurulan bir yer... Ayvalık'ta turizm ile zeytinyağı iç içe geçmiş durumda. Ayvalık'a gelen turistler dönerken yanlarında zeytinyağı götürüyor. Önümüzdeki yıl, zeytinytağı üreten firmalar hasat günlerinde birkaç gece konaklamalı şekilde turistleri ağırlayacak. Zeytin hasadına turlar düzenlenecek. Daha yolun başındayız. Turizmi, gastronomi ve su altı ile destekleyeceğiz. İlçede 10'a yakın butik otelin hizmete girmesi öngörülüyor." Kantarcı, Ayvalık'ın çok zengin bir mutfağa sahip olduğunu da kaydederek, "Balığı, her yerde yiyebiliriz. Ama Ayvalık'a özgü otları hiçbir yerde bulamazsınız. Burada balık otlar ile pişiriliyor" diye konuştu.