Türkiye'nin en iyi haber sitesi

lokması, boyozu ve şambalisine coğrafi tescil işareti alınacak ve kentin ismiyle özdeşleşmiş bu ürünlerin standardı bozulmadan üretilmesi sağlanacak

Giriş Tarihi: 14.9.2016
İzmir lokması, boyozu ve şambalisine coğrafi tescil işareti alınacak ve kentin ismiyle özdeşleşmiş bu ürünlerin standardı bozulmadan üretilmesi sağlanacak

Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, İzmir lokması, boyozu ve şambalisine coğrafi tescil işareti alınması için yapılan çalışmaların son aşamaya geldiğini belirterek, "Başvurularımız Resmi Gazete'de yayımlandı. Süreç tamamlanacak ve kentimizin hem mutfak hem de kültür hazinesi bu değerleri korunmaya alınmış olacak" dedi. Demirtaş, 8 bin yıllık i olan İzmir'in kültür mirasının sofraları da zenginleştirdiğini belirterek, "İzmir, gerek sal alanların zenginliği, gerek iklim çeşitliliği nedeniyle yöresel ve geleneksel tarzda üretilen gıda ve tarım ürünleri açısından oldukça zengin bir kenttir. Pek çok gıda ürünü İzmir'le birlikte anılır. Bunların başında İzmir tulumu, şambali, boyoz, lokma ve kumru geliyor. Hatta öyle ki İzmir deyince pek çok kişinin aklına ilk önce bunlar geliyor. Oda olarak kentimizin bu çok önemli lezzetlerine coğrafi tescil işareti almak için 2010 yılında çalışmalara başladık. Amacımız, kentimizde üretilen ve İzmir ile özdeşleşmiş bu ürünlerin kaliteli ve standartları bozulmayan üretimini sağlamak. Dünyanın pek çok bölgesi ile özdeş ürünler bu şekilde korunur. Ayrıca coğrafi tescil işareti alınması bu ürünlerimizin tanıtımına ve katma değer yaratılmasına da katkıda bulunacak" diye konuştu.

TİTİZ ÇALIŞILDI
Coğrafi işaret alınabilmesi için Ege Üniversitesi Gıda Mühendisliği'nin öğretim üyeleriyle ortak projeler yürüttüklerini anlatan Demirtaş şöyle konuştu: "Analizlerle, şambali için boyut, şekil, içerik, sertlik, şurup miktarı, süt kullanılıp kullanılmadığı, şuruptaki şeker miktarı, pişirme işlemlerinin etkinliğini belirleyen renk değerleri ve kabuk miktarı gibi özellikleri saptadık. Şerbet kullanımı İzmir şambalisinin ayırt edici bir özelliği. İzmir lokması için de benzer çalışmalarda bulunduk. İzmir boyozunun da üretim reçetesini hazırladık. İzmir boyozu, tarih boyunca çok sayıda kültürün etkileşim halinde olduğu kentimizde Osmanlı döneminden beri üretilen ve günümüze ulaşan bir hamur işi. 500 yıllık uzun bir geçmişi bulunuyor."

ARKADAŞINA GÖNDER
İzmir lokması, boyozu ve şambalisine coğrafi tescil işareti alınacak ve kentin ismiyle özdeşleşmiş bu ürünlerin standardı bozulmadan üretilmesi sağlanacak
* Birden fazla kişiye göndermek için, mail adresleri arasına “ ; ” koyunuz