Türkiye'nin en iyi haber sitesi
PROF. DR. BENGİ SEMERCİ

Oyunun çocuk için önemi

Oyun çocuğun işidir, hatta bir anlamda yaşamıdır. Erişkinler kendi oyunlarının önemini anlasalar da çoğu kez çocuklar için aynı şeyi düşünmezler. Oysa çocuğun gelişimi, duygularını aktarımı, erişkinleri nasıl gördüklerini ve algıladıklarının anlatımı için oyun çok önemlidir. Çocuğun duygusal, motor, sosyal ve zihinsel gelişimi için oyun çok önemlidir. Oyun çocuğun kurduğu bir dünyadır. Bu dünyada konuşarak dile getiremediklerini oyunla dile getirir. Bir çocuğun oyununu izleyerek onun gelişimi, endişeleri, istekleri, beklentileri gibi birçok konuda fikir sahibi olabilirsiniz. Çocuğun seçtiği oyuncaklar gelişimi ve sorunları hakkında bilgi verebilir. Bu nedenle hangi oyuncakların ne zaman alınacağı, oyuncaklarla oynama şekli, oyuncaklar yerine başka nesneleri oyuncak gibi kullanmasının anlamı önemlidir. Birçok anne baba oyuncak almanın sadece maddi yönüyle ilgilenir. Oysa oyuncakların çoğunun üstünde yaş aralıkları vardır. Bunun anlamı oyuncağın o yaş grubunun ilgisini çekeceği ve becerebileceği, ayrıca becerilerini geliştirmesine yardımcı olabileceği anlamına gelir. Son zamanlarda ailelerden gelen iki temel yakınma oluyor. Bunlardan ilki; çocukların bir oyuncağa ilgisinin çok çabuk bittiği, ikincisi ise kendi kendilerine oynamadıkları, anne babalarını istedikleri ama anne babaların oyun oynamaktan zevk almadıkları şeklinde yakınmalar. Oyuncaklarından çabuk vazgeçen çocukların ortak bir özellikleri var: Hepsi sayılmayacak kadar çok oyuncağa sahip. Odaların adeta oyuncakçı dükkânına benziyor. Sayısız, beklentisiz alınan oyuncakla çocuğun bağlanmasına fırsat kalmamaktadır. Yaşına uygun, seveceği ve en azından bir süre yerine yenisini koyamayacağı bir oyuncak almak gerekir.

AİLELER VE OYUN
Gelelim anne babalara. Günümüzde çocuğuyla iletişim kurma yolları arayan aile için oyun bulunmaz bir ortamdır. Çünkü: - Oyun ortamı çocuğun kendini ifade etmesi için doğal bir ortamdır. - İletişimini ve kendi duygularını ifadesi artırır, - Çocuğun kendini yenilemesi ve yapıcılığını geliştirmesi için uygundur, - Oyun içinde kontrol edebildiği için sıkıntı duyduğu şeyleri tekrarlayarak, değiştirerek baş etmesini sağlar, - Oyun sırasında, erişkinler çocuğu gözleyerek onu daha iyi anlayabilir, onunla sözel olduğundan daha rahat iletişim kurar. Bunları bildiğimizde çocuklarımızla oyun oynamanın, sandığımız gibi sadece onaları mutlu etmek, vakit geçirmek için öylesine yapılan bir işlem olmadığını anlayabiliriz. Çocuğumuzla oyun oynamak yanlızca onun için değil, bizim için de önemlidir. Çocukla oyun oynamak demek, erişkinin kontrolü eline alarak oyunu idare etmesi demek değildir. Çocuklar oyunlarına karışılmasına, yönlendirilmesine kızarlar. Yapılması gereken onun oyununun bir parçası olmaya çalışmaktır. Unutmamak gerekir ki bizim için sahte olan oyun alanı onun için gerçektir. Onun fincanındaki çay sıcak ve içilmek içindir. Onun sattığı kalem, siz elinde göremeseniz de vardır ve sizin de ona sadece ikinizin görebileceği, kalemin bedeli olan parayı uzatmanız gerekir. Çocuğun diğer tüm becerilerine katkısının yanı sıra oyun oynaması için de uygun ortam olan kreşlerdir. Çocuklar genellikle üç yaşına kadar bireysel oynarken, kreş yaşı olan bu yaştan sonra arkadaş ararlar. Uygun oyuncak, uygun arkadaş ortamı ve biz. Çocuğumuzun gelişimi için gerekli olanların bir kısmı. Oyuncağın ve oyunun önemini anlamak gerekli.

BÜYÜKLERE OYUN: TİYATRO
Tiyatro her yaşta gelişime katkısı olan, aynı zamanda eğlendiren bir sanat dalı. Yeni oyunlar başladı. Geçen hafta bu sezonun benim için ilk oyununa gittim. Başrollerde Nurseli İdiz ve Can Gürzap var. Onlara Burcu Gül Kazbek ve Yağız Tanlı'nın eşlik ettiği bu dört kişilik oyunda evlilik, kadın-erkek ilişkisi ve farklılıkları eğlenceli bir dille aktarılıyor. Evliliğe Gelince adlı bu oyun bir Amerikan ailesini anlatmakla birlikte, her kültürde olabilecek evlilik sorunlarını, tartışmalarını da ele alıyor. Oyun güzel, güzel sahnelenmiş, oyuncular muhteşem. Erişikinlerin de oyuna ihiyaçları var. Ben kendi sezonumu açtım. Siz de açarsanız listenize Evliliğe Gelince oyununu ekleyebilirsiniz. Evliliğe ve kadın-erkek ilişkisine ilişkin hem kendi çatışmalarınızı, düşüncelerinizi gözden geçirmek hem de büyük büyüğe eğlenmek için güzel bir frsat olacaktır. Çünkü oyun çocuklara gore değil, erişkinler için. Bu notu koymamın nedeni salonda sıkılmış çocukları sürükleyen ebeveynleri görmemdir.

Not: Eğer "Oyun oynamayı beceremiyorum," diyen ebeveynlerdenseniz Bengi Semerci Enstitüsü uzmanlarının bugün verecekleri "Çocuğumu tanıyorum, çünkü onunla oyun oynuyorum," eğitimine katılabilirsiniz. Ayrıntıları info@bengisemercienstitusu.com adresine mail atarak ya da (0212) 2257074 no'lu telefondan öğrenebilirsiniz.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA