Türkiye'nin en iyi haber sitesi
REFİK DURBAŞ

Barış koyun çocukların adını

Neredeyse 30 yıl olacak, 1979 yılı UNESCO tarafından Dünya Çocuk Yılı ilan edilmişti. O yıl, Ankara'da 1 milyon kitap üretilmiş ve ücretsiz dağıtılmıştı. Geçenlerde yitirdiğimiz Can Yayınları'nın kurucusu sevgili Erdal Öz de o yıllarda Cem Yayınevi'nin Arkadaş Kitaplar dizisini yönetiyordu. Erdal Öz de 100 kitaplık bir 'çocuk kütüphanesi'nin temellerini atacaktı. Boyut Yayın Grubu ve Can Yayınları bu çabalarını bugün de sürdürmekte. Benim, çalışan bir çocuğun hikayesini anlattığım İkinci Baskı kitabım o günlerden kalmadır, bu kitapta yer alan Barış Koyun Çocukların Adını başlığıyla yazdığım şiir de: "Barıştan yanadır bütün çocuklar / sabah: kuşatılmış bir toplama kampında / ayrılığın tetiğini okşasa da elleri / akşam: yıldızların mor orağıyla / sessizliği devşirse de yetim öksüz sesi / barıştan yanadır bütün çocuklar / nice çığlık emmişlerdir / nice korku gezmişlerdir / yürekten hisli sevmişlerdir / güvercin harmanı çocuklar / Barış koyun çocukların adını" 20 Kasım'da kutlanan Dünya Çocuk Hakları Günü'nde 'geçen' bu zamanı düşündüm. Dün olduğu gibi bugün de dünya üzerinde birçok çocuk ya savaş ortasında ya da açlık sınırında yaşamını sürdürüyor. Üstelik pornonun utanmazlık kıskacında, nice cinsel tacize maruz kalarak... Bu koşulları ortadan kaldırmak ve çocuklara daha iyi bir yaşam sağlamak amacıyla 1989'da hazırlanan BM Çocuk Hakları Sözleşmesi, şimdiye kadar Türkiye'nin de içinde yer aldığı 191 ülke tarafından kabul ve imza edilmiş bulunuyor. Bu gün nedeniyle Sokak Çocukları Rehabilitasyon Derneği'nin, AB tarafından finanse edilen ve Sağlık Bakanlığı Türkiye Üreme Sağlığı Programı kapsamında hibe programı ile başlattığı Çocuklara Cinsel Sağlık ve Üreme Sağlığı Destek Hattı: Çocuğa Karşı Cinsel İstismarın Gün Yüzüne Çıkarılması Projesi'nin sonuçları da açıklandı. Proje kapsamında oluşturulan Çocuk Destek Hattı'na yapılan çağrıların yüzde 22'sini cinsel, yüzde 20'sini de fiziksel istismar oluşturuyor. Ayrıca, Türkiye'nin sözleşmeyi imzalamasına rağmen çocukların korunması konusunda taahhütlerini yerine getirmediği, ülke genelinde hala fiziksel istismara maruz kalan çocuk sayısının bilinmediği, çocuk politikasının bir an önce oluşturulması gerektiği de acı bir gerçek olarak önümüzde durmakta. Yine bu gün nedeniyle Çocuk Vakfı, dokuz başlık altında Türkiye'nin 40 Acil Çocuk Ödevi'ni açıkladı. Bu 'ödev' ülkemiz ve dünyada 'çocuk sorunu'nun gerçekçi bir fotografisini de yansıtmakta. Ve ne yazık ki, kimi yazarların bir 'sokak dövüşü' kadar olsun yer almadı 'Dünya Çocuk Hakları Günü' anlı şanlı medyamızda. Bu da çocuk sorunu kadar acı bir gerçek, vahim bir sorun değil mi?

Ebrular ve resimler
Niyazi Sayın, Alpaslan Babaoğlu ve Mustafa Düzgünman'ın 'ebru'ları ile Abdullah Taktak, Ahmet Yakuboğlu, Ahmet Fazıl Aksoy, Ayhan Türker, Besim Aydar, Faruk Çimok, Hüseyin Yüce, Muhammed Oruç, Mustafa Ayar, Osman Kehri ve Vagıf İbrahim'in 'resim'leri 4 Aralık'a kadar Kütahya Porselen'in Şişli'deki Vala Galerisi'nde görülebilir.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA