ARKADAŞINA GÖNDER Sosyetik esnaf lokantası günde 5 bin kişiyi doyuruyor
* Birden fazla kişiye göndermek için, mail adresleri arasına “ ; ” koyunuz

Sosyetik esnaf lokantası günde 5 bin kişiyi doyuruyor

Bir inşaat mühendisi, özlediğimiz esnaf lokantalarını allayıp pullayıp bizlerle yeniden buluşturdu. Mustafa Taşan adlı bu girişimci, kısa sürede İstanbul'da 11 şubeye ulaştı

Son günlerde İstanbul'da başta alışveriş merkezleri olmak üzere çeşitli semtlerde bulunan bir lokanta dikkatimi çekiyor. Edirne Kırkpınar Lokantası adıyla hizmet veren bu lokantayı sürekli dolu görüyorum. Mönüsüne bir göz gezdirdiğimde, bana artık pek rastlamadığımız klasik esnaf lokantalarımızı hatırlattı. Zaten bu özelliğiyle olsa gerek büyük ilgi görüyor. Özlediğimiz lokanta anlayışını modern bir tarzla geri getirdiği için Edirne Kırkpınar Lokantası'nı, arkasındaki kişileri araştırmaya değer gördüm. Araştırmaya başlayınca bu lokantanın arkasında Amerika'dan Türkiye'ye uzanan bambaşka hikayeler karşıma çıktı. Unutulmaya yüz tutmuş, bulmakta zorlandığımız geleneksel sulu yemeklerimizi, köftelerimizi, yani bize ait tatlarla şimdilik sadece İstanbulluları buluşturan zamanla Türkiye'ye yayacak olan kişi, bir inşaat mühendisi. Bir inşaat şirketinde çalışıp sonra Amerika'ya işletme mastırı için giden, orada restoran işine merak salan ve Türkiye'ye dönüp kendisine inanan arkadaşlarıyla şirket kurup bu işe atılan kişi Mustafa Taşan. Lokantanın yaratıcıları Taşan'ın arkadaşlarıyla birlikte kurduğu Gruppo adlı şirket. Gruppo A.Ş. 16 girişimcinin bir araya gelmesiyle kurulan bir şirket. Ancak bu ortakların çoğunluğu bu işe kuruluş aşamasının ardından yatırım amaçlı ortak olmuş kişiler ve dolayısıyla yılda sadece bir defa genel kurulda bir araya gelen bir grup. Yani Türk usulü değil gerçekten bir anonim şirket gibi yönetiliyor. Şirket Kemal Duygu, Mustafa Taşan ve Mehmet Eratlı'nın oluşturduğu 3 kişilik bir yönetim kurulu ve bu yönetim kuruluna bağlı çalışan Mustafa Taşan'ın genel müdürlüğünde yönetiliyor. Yani Gruppo şu anda borsaya açık bir şirket olmasa da, o kurallar işliyor. Edirne Kırkpınar Lokantası'nın macerası Ağustos 2008'de Viaport Outlet Center'da başlamış ve bugün 11. şubeye ulaşmış. Edirne Kırkpınar Lokantası'nın özelliği; Türk mutfağını ve geleneksel yemeklerimizi kendine özgü çağdaş yorumuyla harmanlayarak, İstanbul'un önemli alışveriş merkezleri ve caddelerindeki lokantalarında misafirlerine sunması... Lokanta, mutfaktaki ustalığını kendine has ve özel pişirme teknikleriyle birleştirerek, modern ve yalın dekorasyonuyla misafirlerine ferah ve keyifli bir ortam sunuyor. Devamlı müşterilerinin arasında Mehmet Emin Karamehmet'in bile bulunduğu Kırkpınar Lokantası'nın hikayesini kurucusu ve genel müdürü Mustafa Taşan'ın ağzından dinleyelim.

6 MİLYON DOLARLIK YATIRIM
TAŞAN; "Bugüne kadar 6 milyon dolar para yatırdık. Her bir lokantadan kazandığımızı da bir sonrakine yatırdık. 250 çalışanımız var. İnsan Kaynakları'na Beymen'den bir arkadaşı aldık. Makinelerimizin hepsi özel Amerika'dan geliyor. Karnıyarık kızartılarak yapılır. Ama biz buharda pişirtiyoruz. Yemekte katı yağ kullanmayız. Ayrıntılara dikkat ediyoruz. Gıda mühendisimizi Divan'dan aldık. Her yerdeki çalışanımızı Dudullu'daki merkezden yönetiyoruz" diyor.

CUMHURBAŞKANLIĞI MUTFAK DANIŞMANLIĞINDAN KIRKPINAR'A
YILLAR önce uluslararası ödüllü Changa Restaurant'ın kurucu şeflerinden olan Aydın Usta (Demir) ardından Çırağan Kempinski Hotel Tuğra Restaurant, Konyalı restoranları mutfak koordinatörlüğü ve son olarak da Cumhurbaşkanlığı Köşkü mutfak danışmanı görevlerinde bulundu. Yaz sonundan itibaren kendi işlerini yapan Aydın Usta, şimdi ayrıca Edirne Kırkpınar Lokantası mutfak danışmanlığını yürütüyor.

'EDİRNE'DE ANGUS IRKI HAYVAN YETİŞTİRİYORUZ'

EDİRNE
Kırkpınar Lokantaları için kullandıkları tüm et ürünlerini Edirne Kırkpınar'daki işbirliği yaptıkları çiftlikten getiriyorlar. Bu çiftlikte yetişen hayvanlar için çok ciddi üretim standartları var. Müşterilerine sundukları köftenin lezzetli olması için, çiftlikteki hayvanların yediği yeme bile dikkat etmek gerektiğini belirten Mustafa Taşan; " Bu konuda Edirne'deki iş ortaklarımız oldukça titiz ve dikkatli çalışıyor. Dolayısıyla şu anda Türkiye'de yetişen en kaliteli ve en seçkin et ürünlerini kullanıyoruz. Edirne'deki besi çiftliğinde, gastronomi için oldukça önemli olan ANGUS ırkı hayvan yetiştirme konusunda ciddi çalışmalar var ve şu anda yüzde 50 civarında ANGUS ırkı yakalanmış durumda. Sadece az sayıda ve çok pahalı restoranlarda sunulan oldukça lezzetli olan ANGUS ırkı hayvanların etlerini de Kırkpınar Lokantalarında müşterilerimize çok uygun fiyatla bir yıl içinde sunabileceğiz" diyor.

ORTAKLARDAN BİRİ UNO'NUN KURUCUSU
Kemal Duygu, 1990'lı yıllarda UNO Ekmek projesinin kurucularından. UNO Ekmek, UNMAŞ adlı şirkete ait. UNMAŞ da, DORUK Grubu'nun bir şirketi. Kemal Duygu şu anda DORUK Grubu'nun halen Yönetim Kurulu Başkanı.

kalan karakter 1000

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan SABAH veya sabah.com.tr hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.