5 günlük hava durumu
16 Ocak 2011, Pazar

Bankacıların yerini aşçılar alıyor

Bankacıların yerini aşçılar alıyor
Haberi Dinle

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Aylık 15 bin TL maaş, yıl sonu kâr payı ve özel günlerde alınan primler aşçılığı en gözde meslek haline getirdi. Aşçılığa ilgi artınca kursları da zirve yaptı

Çok kazandıran mesleklerde taşlar yerinden oynamaya başladı. Artık yüksek maaş alan bankacıların yerini yeni trend meslekler alıyor. Son dönemde şef aşçılık 'en çok kazandıran meslekler' listesinde. Aşçılar çalıştıkları otellerde genel müdürlerden sonra en yüksek ücreti alıyor. Hatta kimi zaman onlardan da fazla. Maaşın yanısıra davet ve organizasyonlardan prim de alıyorlar. Otellerde ya da lüks restoranlarda farkına bile varmadığımız bu adamlar ayda 10-15 bin lira kazanıyor. Yaş ortalamaları 25-30 civarında.

GASTRONOMİ REVAÇTA

Bilişim, halkla ilişkiler ve reklam sektörünün bir dönem yaşadığı hızlı yükseliş yakın gelecekte aşçılık için gerçekleşecek gibi görünüyor. Bu durumu fark eden 2 üniversite 4 yıllık, 10 üniversite ise 2 yıllık eğitim programlarına aşçılığı alırken, gastronomi alanında eğitim veren kurslara da her gün bir yenisi ekleniyor. Mutfak Sanatları Akademisi (MSA), İstanbul'da profesyonel aşçılık eğitimi veren kurumlardan biri. Aşçılık kursuna katılanlar arasında doktor, mühendis, mimar, gece bekçisi, kuaför bile var. MSA kurucusu Mehmet Aksel, "Bizden mezun olanlar 1.000-1.500 lira maaşla işe giriyorlar. 5 bin-5 bin 500 lira alan mezunlarımız var. Şimdiye kadar 2 bine yakın mezun verdik ve bunların tamamına yakını çalışıyor" diyor. MSA'nın Aşçılık Programı'nın ücreti 11 bin TL. İstanbul Culinary Enstitute da profesyonel aşçılık eğitimi veriyor. Programının ücreti 14 bin 500 TL.

Aşçı ihraç ediyoruz ABD'de 400 kişi var
Her yıl Türkiye'de ortalama 2 bin yeni aşçıya ihtiyaç oluyor. 2 sene önce okullardan mezun olup gelenlerin sayısı 700-800 civarındaydı. Hâlâ o boşluk tamamlanmış değil. Bunun dışında 27 bin aşçının çalıştığı Antalya'dan Ortadoğu ülkelerine aşçı gönderildi. Ayrıca Türk aşçılar 2007'den bu yana ABD'de büyük ilgi görüyor. Son üç yılda ise 400 Türk aşçı rekor ücretlerle transfer edildi. Waldorf Astoria, Ritz Carlton ve Four Season başta olmak üzere ABD'nin birçok gözde oteli, Türk aşçıları kadrosuna aldı. Türk 'eğitimli aşçı'nın aylık maaşı 6 ila 12 bin dolar arasında değişiyor.
Yazarın tüm yazılarını Facebook ve Google + sayfalarından takip etmek için tıklayın.
YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
Sosyete kasabında Angus paniği (06.06.2010)
2 ayda 500 bin TL ciro yaptı (14.02.2010)
ARŞİV

kalan karakter 1000

mert gencer mert gencer

15 bin tl mi 1500 tl alsak eywallah diyecez,üstelik okulluyuz..

Aynı Görüşte misiniz?
evet11
hayır7
cevapla 21.07.2011 06:05
cipekciler cipekciler // EDİRNE

Bankacılar derken banka sahiplerini falan mı kastettiniz ya da genel müdürlerini falan mı? Ben 5 yıldır bir bankada çalışıyorum, bir polis, öğretmen, uzman çavuş bizden fazla maaş alıyor. Bankacılar o kadar da çok almıyor. Kıyaslama yanlış olmuş bence.

Aynı Görüşte misiniz?
evet6
hayır7
cevapla 16.01.2011 20:43
Ates Mehmet Ates Mehmet

valla... ne diyeyim... ahciliga mi gecsek ne !? Aslinda isin baska bir yani da, bir otelin ayakta kalmasi veya kara gecmesi müsterinin midesinden gecer. Dolayisiyle alinan para emegin karsiligidir. Ögretmenlere verilen kadar verelim de bu is, sektör de ölsün mü ? Hem siz merak etmeyin. Otel sahipleri o kadar kurnazki, kaz gelecek yerden ahci esirgemezler. Yani bosuna para dagitmazlar. Birileri öyle zannediyor da...

Aynı Görüşte misiniz?
evet4
hayır6
cevapla 16.01.2011 20:01

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan SABAH veya sabah.com.tr hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.