X İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ARKADAŞINA GÖNDER Çölyak hastalarına ucuz ekmek
* Birden fazla kişiye göndermek için, mail adresleri arasına “ ; ” koyunuz

Çölyak hastalarına ucuz ekmek

  • Giriş Tarihi: 2.1.2013

Sistem Gıda, İzmir'de bir milyon dolarlık yatırımla glutensiz ekmek üretimine başladı. 15 liradan satılan glutensiz ekmeklerin fiyatı 3.5 liraya indi

Buğday, arpa, çavdar gibi ürünlerdeki glutene karşı hassasiyet gösteren Çölyak hastaları, temel besin maddesinden biri olan ekmeği tüketemiyor. Bu hastaların tüketmesi gereken glutensiz ekmek hem Türkiye'deki yetersiz üretimi hem de günlük tüketilme zorunluluğundan ithal ediliyor. Tanesi 15 liradan satılan bu ekmekler, Çölyak hastalarının bütçesini oldukça zorluyor.

İTHALAT TEKELİNE SON
İzmir'de Sistem Gıda, bir milyon dolarlık yatırımla Ege Glutensiz Gıda Fabrikası'nı kurdu. Günlük 10 bin ekmek ve unlu mamül üretilen fabrikada ayrıca glutensiz un ve glutensiz galeta unu da üretiliyor. Sistem Gıda'nın patronu Vedat Kurdoğlu, "Glutensiz ürün üreten Türkiye'deki tek firmayız. İthal ürünlerle aynı standartlarda fakat daha ucuza satıyoruz" dedi. İstanbul, Ankara, İzmir başta olmak üzere bazı belediyeler glutensiz ekmek üretiyor. Fakat hem günlük üretim olmasından dolayı raf ömrü kısa hem de tüm Türkiye'de dağıtım ağı bulunmuyor. Kurdoğlu, üretimleriyle ithalat tekelini kırmayı hedeflediklerini söyledi.

700 BİN ÇÖLYAK HASTASI VAR
Türkiye'de 700 bin Çölyak hastası var. Ömür boyu glutensiz diyet yapmak zorunda olan bu hastalar ithal glutensiz ürünleri alıyor. Yerli üretimle, fiyatların düşeceğini ve ithalatın yüzde 80 oranında azalacağını belirten Vedat Kurdoğlu döviz kaybının da önüne geçilebileceğini söyledi. Kurdoğlu, "Türkiye'nin yıllardır ithal ettiği glutensiz ürünleri ihraç edebilir düzeye getirmek için çalışıyoruz" dedi.



kalan karakter 1000

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan SABAH veya sabah.com.tr hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.