X İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ARKADAŞINA GÖNDER Ette kâr marjı yüzde 80
* Birden fazla kişiye göndermek için, mail adresleri arasına “ ; ” koyunuz

Ette kâr marjı yüzde 80

  • Giriş Tarihi: 12.2.2013

Kırmızı ette üretici ile sanayici birbirine girdi. KETBİR Başkanı Tunç, sanayicinin % 80 kârla et sattığını belirterek istifa etti. Tunç "Üretici eti 13-14 liraya satamazken kıymanın kilosu 30, sucuğun kilosu 60 liraya çıkıyor" dedi

Halkın temel besin kaynağı kırmızı ette, üreticilerle tüccar ve sanayiciler arasında kavga patladı. Et fiyatlarının ithalatla dizginlenmesine rağmen marketlerde fahiş fiyatlarla kırmızı et satılması sucuk, pastırma gibi işlenmiş ürünlerde fiyatların bir türlü düşmemesi, Ulusal Kırmızı Et Konseyi'nde istifa getirdi. Türkiye'deki 120 bin üreticiyi temsil eden Türkiye Kırmızı Et Üreticileri Birliği (KETBİR) Başkanı Bülent Tunç, zehir zemberek bir mektup yazarak Ulusal Kırmızı Et Konseyi'nden istifa etti. Tunç, marketler ve et ürünleri işleyen sanayicileri suçlayarak kıyma ve kuşbaşı gibi halkın almak zorunda olduğu ürünlerde yüzde 50-80 arası fahiş kâr uygulandığını belirtti. Tunç, tepkisini şu sözlerle dile getirdi: "Ette toptan fiyat düştü ama ne marketler, ne et ürünleri işleyen firmalar vatandaşa ucuza et yedirdi" dedi.

GÖZLERİNİ DOYURAMADIK
Tunç, üretici et satışından zarar ederken kıymanın 20, kuşbaşının 30, sucuğun da 60 liraya satılmasının kabul edilemez olduğunu söyledi. Bülent Tunç "Bu süreçte iç piyasada yerli karkas et alım fiyatı 12 TL'ye kadar indi. Yine de gözleri doymadı, doyuramadık" diye konuştu.

KAYMAĞI 5-6 FİRMA YİYOR
Şarküteri ürünlerinde Türkiye'de tekelleşme olduğunu da ileri süren Bülent Tunç, Afyonkarahisar'da sucuk imalatçılarının çok daha iyi kalitede sucuğu toptan 17-18 TL'ye verdiklerini belirtti. Tunç, "Bu ürünler ulusal çaptaki marketlerin raflarında yer alamıyor. Ne yazık ki piyasanın kaymağını belli başlı 5-6 firma yiyor" dedi.

SEKTÖRÜN KâR MARJI % 15-25
Ulusal Et Konseyi Başkanı Ahmet Yücasan, 10 milyar liralık büyüklüğe ulaşan kırmızı et ve ürünleri sektöründeki kâr marjının brüt yüzde 15-25 civarında olduğunu söyledi. KETBİR Başkanı Bülent Tunç'un açıklamalarının abartılı olduğunu belirten Yücesan, "Biz sucukta 102 üründe fiyat araştırması yaptık. Yerel marketlerde sucuğun fiyatı 28-50, ulusal marketlerde ise 32-50 lira arasında olduğunu tespit ettik" dedi.

SUCUK 50-60 TL
Bülent Tunç, şarküterilerde fiyat araştırması da yaptıklarını söyledi. Tunç "Genelde her ilde, her markette bulunan 5 markanın fiyatları ortaya çıktı. Sucukta 50-60 TL, pastırmada ise 100 TL ve üzeri fiyatlar var" dedi.




kalan karakter 1000

siddik siddik

tipik ikinci ve ucuncu dunya ulkelerinde gorulebilen kar orani %80. kaba kol gucuyle yapilan hirsizlik.

Aynı Görüşte misiniz?
evet5
hayır0
cevapla 12.02.2013 10:58
bombacı55 bombacı55

Aslında Afyon ve kayseri menşeli sucuklar marketlerde var ama millet ucuz olduklarından güvenip de almıyor , halbuki 13-14 liraya alınan ete ne katılıyor ki 60-70 liradan sucuk satılıyor , gerçekten bir vurgun var bu işte , bence kilosu 20 TL den aşağı değilse yüzde yüz dana etinden sucuk alınabilir ki Afyon ve Kayseri menşeli bu ürünler de 20-30 TL arası satılıyor

Aynı Görüşte misiniz?
evet4
hayır1
cevapla 12.02.2013 10:51
karadeniz karadeniz

üretici eti kendisi satsın serbest piyasa var memlekette kimsede yasak koyamaz

Aynı Görüşte misiniz?
evet4
hayır3
cevapla 12.02.2013 10:50
karadeniz karadeniz

burası türkiye et fiyatları hiç bir zaman düşmez birilerin zengin olması lazım fakiri düşünen olmaz

Aynı Görüşte misiniz?
evet3
hayır1
cevapla 12.02.2013 10:46
misafir-54 misafir-54

iyi araştırsınlar o firmalar ın kimlerle ortaklığı yada dostluğu var. neen onlara dokunulamıyor. tüyü bitmemiş yetimin hakkı neden üç beş haramzadeye yediriliyor. türkiyede sattıkları sucukları avrupada hayvan yemi olarak anca satabilirler.

Aynı Görüşte misiniz?
evet15
hayır0
cevapla 12.02.2013 09:12

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan SABAH veya sabah.com.tr hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.