Türkiye'nin en iyi haber sitesi

Peynirde Fransa'yı yakaladı

Giriş Tarihi: 11.3.2014

Akademik çalışmalara ağırlık veren Kars, Türkiye'nin peynir çeşitliliğini yüzde 28 artırarak 210'a çıkardı. Fransa'nın pazar payına göz diken şehir, ilk peynir müzesi ve laboratuvarını da sektöre kazandırmayı başardı

Kars'ın en güçlü ekonomik silahları arasında bal, peynir ve kaz üretimi geliyor. Özellikle kaşarı ve gravyeri ile ünlü peynircilikte iddialı çalışmalar var. Anadolu medeniyetinin dünyaya sunduğu yoğurt ve peynirde kaptırdığımız ünü, Karslı KOBİ'ler geri almak için düğmeye basmış durumda. Türkiye'nin ilk süt ürünleri ve peynircilik yüksekokulunu kuran Kafkas Üniversitesi, şirketlere ait 3 ayrı laboratuvarda yeni peynir türleri için hummalı bir Ar-Ge faaliyeti yürütüyor. Bu çalışmalar sonucunda Kars, 50 yeni peynir çeşidinde üretime başladı. Türkiye'nin peynir çeşitliliğini yüzde 28 artırarak 210'a çıkarmayı başardı, birçok ülkeyle de ihracat anlaşması imzaladı.

ROL MODEL FRANSA
Halihazırda peynir çeşitliliği ve lezzetiyle üne kavuşan ülke ise Fransa. Kars'ın kendine rol model olarak bu ülkeyi seçtiğini ifade eden firma sahipleri hedeflerinin market raflarındaki çeşitliliğin artırılması olduğunu belirtiyor. Firma sahipleri, "Şu ana kadar 50'ye yakın yeni çeşit üzerinde çalışmalar var. Bunların birçoğu da aslında unutulmuş lezzetler. Yaptığımız araştırmalarda 150 yıl öncesinde var olan ama bugün unutulan lezzetler de bulunuyor" diyor.

HIZLI KARGO SATIŞI PATLATTI
Kars'ta 20 yıldır kaşar üretimi gerçekleştiren Tayfun Boy, son dönemde hayata geçirdikleri hızlı kargo yöntemiyle peynir ticaretinin artış gösterdiğini belirtti.

ŞEHRİN İNOVASYON KARNESİ
* Faydalı model-Patent (2013) 7
* Ar-Ge mühendisi: 41
* Ar-Ge merkezi: 2
* Ar-Ge projelerinin toplamı: 85
* Üniversiteyle çalışan KOBİ: 25
* TÜBİTAK-KOBİ projeleri: 42
* KOSGEB-KOBİ projeleri: 112
* Avrupa Birliği projeleri: 140
* 25 yaş altı girişimci: 25

HAFTANIN İCADI

Peynir tozunu 20 ülkeye satacaklar
Kars Valiliği, Organize Sanayi Bölgesi'nde peynir altı suyunu toplama ve işleme merkezi kurdu. Projenin teknik açıdan yürütülmesi ve takibinin sağlanması amacıyla Serhat Kalkınma Ajansı'nın (SERKA) görevlendirildiği peynir altı suyu projesi kapsamında çevreye zararlı bir atık olan su için katma değeri yüksek yeni bir ürün olan peynir tozuna dönüştürüyor. Ürünlerin 20 ülkeye pazarlanması hedefleniyor. Öte yandan Türkiye'nin ilk ve tek peynir müzesi Kars'ın Zavot Köyü'nde kuruldu. Geleneksel kaşar ve gravyer yapımının sürdüğü bir kaç köyden biri olan Zavot'ta eski bir mandıra restore edilerek müze haline getirildi.

HAFTANIN FIRSATI

Bir 'tık'la mutfak alışverişi
OnlIne alışveriş portalı Amazon, Almanya'da gıda piyasasına girmeye hazırlanıyor. İstatistiklere göre Almanya'da toplam gıda cirosunun yalnızca yüzde 35'i internet alışverişinden elde ediliyor. İnternetten gıda arzını artırmayı hedefleyen şirketin satışları eylül ayında başlayacak. Meyve, sebze, balık, et, süt ve süt ürünleri gibi taze gıda ürünleri de bu kapsama alınacak. Aynı zamanda Almanya'nın en büyük marketler zincirlerinden olan REWE de sanal market imkânlarını artırmayı tasarlıyor. Bunun için özel bir internet ekibi kurulduğunu belirten holdingin yönetim kurulu başkanı Alain Caparros, satışlarda büyük bir patlama yaşanacağı öngörüsünde bulunuyor.

Marriott'un yeni oteli Şişli'de
72 ülkede 3 bin 900 otele sahip olan Marriott International'ın yeni halkası İstanbul Marriott Hotel Şişli açıldı. Marriott International Avrupa Operasyonundan Sorumlu İcra Kurulu Üyesi Reiner Sachau "Marriott zinciri, Avrupa'da en hızlı Doğu Avrupa bölgesinde büyüyor. 2 yılda 16 otel daha açacağız" dedi.
BUGÜN NELER OLDU
ARKADAŞINA GÖNDER
Peynirde Fransa'yı yakaladı
* Birden fazla kişiye göndermek için, mail adresleri arasına “ ; ” koyunuz