Türkiye'de glütensiz ürünlerle beslenmek zorunda olan potansiyel 500 bin çölyak hastası yeni sektörler yaratıyor. Yatırımcılar gizli çölyak hastalarını da dikkate alarak her geçen gün bu alana para aktarıyor. Kendisi de çölyak hastası olan yatırımcı Caner Dınız, kurduğu Kirpi Kafe'de normal menülerin yanında çölyak hastalarına da glütensiz menüler hazırlıyor. Yeni bir sektör olması nedeniyle de uluslararası fonlar da kapısını aşındırmaya başladı. Dınız, 2.5 milyon dolarlık yatırımla kurdukları 4 katlı tesisin bir katını sadece çölyak hastaları için üretime ayırdıklarını söyledi. Bu yatırımın uluslararası fonların da dikkatini çektiğini belirten Dınız, "Görüşmelere başladık. Flört aşamasındayız. Şartlar olgunlaşırsa bu fonla birlikte Avrupa'ya açılacağız" diye konuştu.
HER 144 KİŞİDEN BİRİ ÇÖLYAK
Araştırmalara göre Türkiye'de her 144 kişiden birinin çölyak hastası olduğunu ve bunun da yaklaşık 500 bin kişiyi bulduğunu vurgulayan Dınız, tespit edilmiş vakanın ise 40-50 binlerde olduğunu aktardı. Çölyak hastalarının en büyük sıkıntısının dışarıda yemek yiyememek olduğunu söyleyen Dınız, pazarın da gelişmeye başladığını kaydetti. Dınız, "Bu pazarda bilinçli olmak çok önemli. Normal bir menüyle bir çölyak menüsü aynı mutfakta hazırlanamaz. Havadaki glüten tozu bile çölyak menüsünü bozar. Bunun için özel steril mutfaklar gerekir. Aynı zamanda menü için mutlaka bir uzman hekim desteği almak zorundasınız" diye konuştu.
2015 SONRASINDA ANADOLU'DA OLACAK
Yaklaşık
10 yıl önce kurulan Kirpi Cafe'nin İstanbul Anadolu Yakası'nda 6 şubesi bulunuyor. Sektörde yavaş ama emin adımlar ilerlediklerini dile getiren Dınız, "Şimdiye kadar Anadolu Yakası'nda büyüdük. 2015'te Avrupa Yakası'nda 2 şube açacağız" dedi. 2015 sonrası İstanbul dışına da Kirpi Cafe açaçaklarını vurgulayan Dınız, İzmir, Ankara ve Adana'ya yoğunlaştıklarını aktardı.