X İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ARKADAŞINA GÖNDER Balını "taş"tan çıkarıyor
* Birden fazla kişiye göndermek için, mail adresleri arasına “ ; ” koyunuz

ını "taş"tan çıkarıyor

  • Giriş Tarihi: 21.10.2015 14:58 Güncelleme Tarihi: 21.10.2015 15:12
Balını "taş"tan çıkarıyor
Balını taştan çıkarıyor

'nın Seydişehir ilçesinde dedesinden öğrendiği yöntemlerle arıcılık yapan Şakir Cırık, geçimini arıların kaya kovuklarına yaptığı ı satarak sağlıyor.

İlçeye bağlı Ortakaraören Mahallesi'nde yaşayan Cırık, Toroslar'daki Sayalı Yaylası'nda kayaların arasındaki önceden belirlediği kovuklara, yaban arılarının yuva yapması için katran ağacından elde ettiği reçineyi sürüyor. Cırık, reçinenin kokusuna gelerek kovuklara yerleşen yaban arılarının yaptığı doğal ı sonbaharda topluyor.

BU BAL YÜZDE YÜZ DOĞAL

Şakir Cırık, dedesinden öğrendiği yöntemle yıllardır yaylada arıcılık yaptığını söyledi.

Toroslar'da yüzlerce yıldır bu yöntemle doğal bal elde edildiğini anlatan Cırık, "Hiçbir katkı maddesi olmadan, arının kendi ürettiği peteğe yaptığı balı topluyorum. Bu bal yüzde yüz doğal. Yerleşim yerlerinden fabrikalardan uzakta bin 700 metre yükseklikteki yaylada hiçbir kimyevi madde olmayan çiçeklerden toplanan özlerle yapılıyor" diye konuştu.

İlkbaharda çok basit şekilde hazırladıkları kovuklara giren arıların sonbahara kadar bal yapmasını beklediklerini, ardından da balı "hasat ettiklerini" anlatan Cırık, "Bu işte en büyük yardımcım eşim. Aldığımız balı dostlarımıza ikram ediyoruz, kendimiz tüketiyoruz. Balını aldığımız arıları kovanlara alıp kışın yiyecekleri kadar bal koyarak yayladaki diğer kovanlarımızın yanına götürüyoruz" dedi.

BALIN FAYDALARI

ASTIM VE BRONŞİT HASTALIĞINA ÇOK İYİ GELİYOR

"Mevsim şartlarına göre aldığımız bal miktarı değişiyor. Doğal balın özel müşterileri var. En başta şeker hastaları, öksürüğü olanlar, akciğer hastaları, astım ve bronşit hastalığı olanlar, büyüme geriliği bulunanlar, çocuklar, halsizlik yaşayanlar için gelip benden bal alırlar. Bizler de büyüklerimizden gördüğümüz gibi her sabah bir kaşık bu baldan alırız.

Ne şekerimiz olur ne kolesterol, doktora gitmeden yaşarız. Balın kilosunu 125 liradan veriyorum. İlk kez tadanlar daha önce böyle bir bal yemediklerini söylüyor, ertesi yıl yine almaya geliyor. Birçok derde şifa diyebilirim."

RİZE İKİZDERE'DE ANZER BALI ÜRETİMİNDE REKOR KIRILDI

kalan karakter 1000

a.ö. a.ö.

esasında teşvik edilmeli bu üretim sistemi

Aynı Görüşte misiniz?
evet1
hayır0
cevapla 21.10.2015 15:13

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan SABAH veya sabah.com.tr hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.