Kentin
güneyinde bulunan Türkmen Dağı'nın bin 450 metre yüksekliğinde yeryüzüne çıkan kaynak suyu Kalabak, Eskişehir'de 1936 yılından beri içme suyu olarak tüketiliyor. Eskişehir'de 77 yıl önce içme suyu olarak kullanılmaya başlanan ve bugüne kadar debisi değişmeyen Kalabak'ın, geçen yıl yaklaşık 20 milyon damacana, 5 milyon bardak, 9 milyon 115 bin pet şişeyle satışının gerçekleştiği öğrenildi. Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen, Kalabak suyunun, bugüne kadar kimyasal yapısı ve debisi değişmeyen çok önemli, gerçek bir doğal kaynak olduğunu söyledi. Kalabak suyunun, şehrin tümüne yetmesi, 77 yıllık geçmişiyle Eskişehir'in simgesi ve önemli bir markası haline geldiğini belirten Büyükerşen, "Türkiye'de pek çok kişi, Eskişehir denilince, gerek lezzeti gerekse sahip olduğu mineral değerleriyle kıymetli bir su olan Kalabak'tan söz eder" dedi.