Obezite ile savaş başlatılması sonrasında ilk olarak gözlerin ekmeğe çevrildiğini belirten Fırıncılar Odası Başkanı Duran "Bence konuşulması gereken halkımızın damak tadı. Bir anda beyaz ekmeğin kaldırılarak kepek oranı yüksek un ve ekmeğe geçtiğimizde halkımızın ne kadar damak lezzetine hitap edebilir bunu bilmiyoruz" dedi. Kepek ekmeğe tahminen 1 Temmuz'dan itibaren geçileceğini ifade eden Duran şunları söyledi; "Kepek oranlarının ne kadar olacağını biz bilemeyiz. Bu uncuların bilebileceği bir şey. Beyaz ekmeği tamamen kaldırdığımızda halkımız bocalayacaktır. Bir kere şu andaki şekil ve görüntü olmayacaktır. Çünkü kepek hamuru sıkar, ekmeği de sıkacak ve bıçak dediğimiz o görüntü olmayacağını tahmin ediyorum. Bu fırıncılarımızı da zorlayacaktır. Sistemlerimiz bir anda A'dan B'ye dönecek." Ekmeğin poşette satılması için 12 saat dinlendirilmesi ve içine bazı katkı maddelerinin atılması gerektiğini ifade eden Duran "Çünkü poşette ekmek girdiğinde küflenme oranı daha çok oluyor. Hijyen konusunda poşette ekmek belki bir adımdır ama madalyonun diğer yüzünden bakıldığında küflenme ve bayatlama çok çabuk oluyor. Biz sıcak ekmek yeme kültürünü bırakamadık. Poşette sıcak ekmek yememiz imkansız. Ekmeğin en az 12 saat dinlenmesi ve sonra dilimlenerek poşete girmesi lazım. Bu da otomatik olarak halkın bayat ekmek yemesi oluyor. Biliyorsunuz israfla ilgili sıkıntılarımız var. Bayat ekmek zaten şu anda israf ediliyor. Biz halk olarak poşette ekmeğe alışık değiliz. Poşete girmesinde başarılı olamayız ama Türkiye Fırıncılar Federasyonu bakanlıkla bir anlaşma yaptı hijyen eğitim kursları düzenlenmekte. Önce fırıncımızı bilinçlendirmemiz lazım bu konuda sonra halkımızı bilinçlendirmemiz lazım" dedi.
"PROJELERİMİZ VAR"
Kendilerinin ekmek israfını önlemek adına proje geliştirdiklerini söyleyen Duran şunları ifade etti: "Evimizdeki bayat ekmeği nasıl kullanırız? Bayat ekmeği tost makinasında kızartabiliriz. Buğulama denilen yöntemler var. Bayat ekmeği buğuladığınızda fırından çıkmış gibi yumuşacık olur. Ekmeği kızartarak tirit yapabiliriz ve yine kızartarak çorbalık olarak kullanabiliriz. Hatta bayat ekmekten pasta bile yapabiliriz. İsrafı önleme açısından halkımıza bunu yaymalıyız. Bayat ekmeği her türlü kullanabiliriz. Şu an için bizim Kütahya Fırıncılar Odası olarak üç çalışmamız var. Buğulama yöntemi ile bayat ekmek tüketimi, kızartıp tirit yaparak ekmek tüketimi ve kızartıp çorbalık olarak tüketme yöntemi. Kütahya olarak bunun üzerinde savaş vermeyi düşünüyoruz ve bununla ilgili projeler geliştirmeyi düşünüyoruz. Pasta konusunda araştırma yaparak bayat ekmeklerle ne çeşit pastalar yapılabilir bunların çalışmalarını yapacağız. Bu konuda halkımızı bilinçlendirmek için sosyal projeler geliştireceğiz."
FIRINLARA BASKIN
Eskişehir Odunpazarı Belediyesi Zabıta ve Sağlık Müdürlüğü ekipleri, fırın ve unlu mamul üretimi yapan işyerlerine baskın yaptı. Büyük bir titizlikle gerçekleştirilen denetimlerde un ve unlu mamullerin üretiminin yapıldığı fırınlar temizliklerinden, işyeri ruhsatlarına, ürettikleri ürünlerin gramajından iş yeri çalışanların sağlık karnelerine ve hijyenik durumlarına kadar sıkı denetim altına alındı. Yapılan kontrollerde denetlenen fırınların bir çoğunun hijyenik koşullarda üretim yaptıklarını belirleyen belediye ekipleri, hijyen ve sağlık koşullarına uymayan fırınlara yasal işlem uyguladı. Özellikle ekmek gramajına yapılan artışın fırınlar tarafından uygulanıp uygulanmadığını ve ekmeklerin üzerinde yer alması gereken etiketleri kontrol eden belediye ekipleri, Odunpazarı Belediyesi sorumluluk alanında faaliyet gösteren fırınların ekmek gramajında yapılan artışa uyduklarını ifade etti.