Türkiye'nin en iyi haber sitesi

Teknolojiye inat, gelenek devam ediyor

  • 1
  • 18
Teknolojiye inat, gelenek devam ediyor
Teknolojiye inat, gelenek devam ediyor

Yatağan ilçesine bağlı Turgutlar Mahallesi'nde yaşayanlar, verimi ve kalitesinin fabrikalarda üretilen yağlardan daha iyi olduğu düşüncesiyle topladıkları zeytinleri ayaklarıyla ezip yağını çıkartıyor.

  • 2
  • 18
Teknolojiye inat, gelenek devam ediyor
Teknolojiye inat, gelenek devam ediyor

Mahallede çarkı at veya büyükbaş hayvanla döndürülen eskilerden kalma değirmende ezilen zeytinler, daha sonra keseye konularak ayakla eziliyor.

  • 3
  • 18
Teknolojiye inat, gelenek devam ediyor
Teknolojiye inat, gelenek devam ediyor

Yöre halkının "ayak yağı" adını verdiği bu yöntemle elde edilen zeytinyağının verimi ve kalitesinin, fabrikalarda üretilenlerden daha iyi olduğuna inanılıyor.

  • 4
  • 18
Teknolojiye inat, gelenek devam ediyor
Teknolojiye inat, gelenek devam ediyor

Turgutlar Mahallesi Muhtarı Şerafettin Karagöz, gazetecilere yaptığı açıklamada, "Ayak yağı" adı verilen yağı özellikle sabah kahvaltısında ve salatalarda kullandıklarını söyledi.

  • 5
  • 18
Teknolojiye inat, gelenek devam ediyor
Teknolojiye inat, gelenek devam ediyor

Unutulmaya yüz tutan yöntemi, sadece bölgede yaşı ilerlemiş kişilerin uyguladığını anlatan Karagöz, bu yöntemle günde en fazla 175 kilogram zeytin sıkılabildiğini, bu zeytinlerden de ortalama 35 litre yağ elde edildiğini kaydetti.

  • 6
  • 18
Teknolojiye inat, gelenek devam ediyor
Teknolojiye inat, gelenek devam ediyor

Mahalle sakinlerinin tamamının zeytincilik ile uğraştığına değinen Karagöz, "ayak yağı" yöntemini gelecek nesillere aktarabilmek için uğraş verdiklerini dile getirdi.