5 günlük hava durumu
18 Nisan 2014 Cuma
Bulgurun faydaları
Sağlık 28 Haziran 2011 - Salı
  • Bulgurun faydaları

    Anadolu'nun vazgeçilmezidir bulgur. Sofaralardan eksik olmayan baş tacıdır. Afiyetle yediğimiz bu besinin insan sağlığı için ne gibi faydaları olduğunu okumuş muydunuz hiç. Bulgurun faydalarını sizler için derledik.

  • Bulgurun faydaları

    Bulgur nasıl yapılır?

    Bulgur, buğdayın kaynatılması, kurutulup kabuğunun soyulması ve değirmende öğütülmesiyle elde edilir.

  • Bulgurun faydaları

    Tahıl grubu beslenme pramidinin tabanında yer alan bulgur, sağlıklı beslenmenin vazgeçilmez gıdalarından biridir.

  • Bulgurun faydaları

    Protein deposu

    Sadece su ve buğdaydan oluşur ama protein, mineral, vitamin, posa ve lif açısından oldukça zengindir...

  • Bulgurun faydaları

    Bunların yanında karbonhidrat değerinin düşük olması da onu değerli bir besin haline getirir.

  • Bulgurun faydaları

    Sarı ve esmer olmak üzere 2 tür bulgur vardır ancak boyutlarına göre de pilavlık ya da köftelik olarak ayrılırlar.

  • Bulgurun faydaları

    Faydaları:

    Bağışıklık sistemini güçlendirir.

  • Bulgurun faydaları

    Kansere karşı koruyucu özelliktedir.

  • Bulgurun faydaları

    B vitamini deposudur.

  • Bulgurun faydaları

    İçerdiği B1 vitamini, sinir ve sindirim sisteminin güçlenmesine yardım eder.

  • Bulgurun faydaları

    Çinko, magnezyum ve krom gibi mineraller içerir.

  • Bulgurun faydaları

    Günlük lif ihtiyacı 1 tabak bulgurla karşılanabilir.

  • Bulgurun faydaları

    İçerdiği folik asit, anne karnındaki bebeğin zeka gelişimi üzerinde etkilidir.

  • Bulgurun faydaları

    Kan şekerini yükseltmez.

  • Bulgurun faydaları

    Şeker hastalarına iyi gelir.

  • Bulgurun faydaları

    Kilo aldırmaz.

  • Bulgurun faydaları

    Hazmı kolaylaştırır.

  • Bulgurun faydaları

    Protein değeri pirinçten daha zengin

    Doktorlar bulgurun, vitamin ve protein yönünden pirince oranla daha zengin olduğu da bildiriliyor.

  • Bulgurun faydaları

    Ege Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü'nce yapılan bir araştırmaya göre, bulgur, pirince göre 4 kat kalsiyum, 4 kat demir, 2 kat fazla protein içeriyor.

  • Bulgurun faydaları

    Araştırmada, 100 gram pirinç ve bulgurun, öncelikle enerji yönünden karşılaştırıldığı belirtilerek, şöyle denildi:

  • Bulgurun faydaları

    Bulgur, insan vücuduna 350, pirinç ise 360 kalori enerji veriyor.

  • Bulgurun faydaları

    Protein yönünden karşılaştırdığımızda, bulgurda 12,5 gram, pirinçte 6,7 gram protein bulunduğunu görülüyor.

  • Bulgurun faydaları

    Pirinçteki 10 miligram kalsiyuma karşılık, bulgurda 40 miligram kalsiyum mevcutdur.

  • Bulgurun faydaları

    Pirinç, 0.9 miligram demir, 0,08 miligram B1 vitamini, 0,03 miligram B2 vitamini, 1,6 miligram niasin, bulgur ise 3,5 miligram demir, 0,4 miligram B1 vitamini, 0,04 miligram B2 vitamini ve 4,3 miligram da niasin içeriyor.

  • Bulgurun faydaları

    Demir oranı ıspanakdan daha fazla

    Bulgurda, bazı sebzelerden daha çok demir bulunduğu da kaydedilen araştırmada, "Vücudunda demir eksikliği bulunanlara ıspanak yemeleri öğütlenir. Fakat porsiyon yününden karşılaştırıldığında, ıspanakta 3,2 miligram, bulgurda ise 3,5 miligram demir olduğu görülür.

  • Bulgurun faydaları

    Vitamin ve protein yönünden pirinçten daha zengin olan bulgurun, fiyat yönünden daha ucuz olduğuna da işaret edilen araştırmada, bulgur tüketilerek, vücudun ihtiyacı olan vitamin ve proteinin daha ucuza karşılanabileceği kaydedildi.

  • Bulgurun faydaları

    Bulgurun tarihçesi

    Dünyada ilk işlenen gıda maddelerinden biri olan bulgur, Moğol İmparatoru Cengiz Han'ın seferlerinde ordu erzakları arasında yer almıştır.

  • Bulgurun faydaları

    ÇİN'DE KUTSAL BİTKİLERDEN BİRİ

     MÖ 2800'de Çin İmparatoru Shen Nung, bulgurun ana maddesi olan buğdayı; pirinç, darı, arpa ve soya fasulyesiyle birlikte beş kutsal bitkiden biri olarak belirlemiştir.

  • Bulgurun faydaları

    İNCİLDE DE GEÇİYOR

    Hıristiyanların kutsal kitabı İncil de, eski Babil, Hitit ve İbrani halklarının 4 bin yıl önce, Mısırlıların ve Doğu Akdeniz'de kurulu diğer uygarlıkların da MÖ 1000 yılında pişirilip kurutulmuş buğdayı kullandıklarını göstermektedir.

  • Bulgurun faydaları

    DİĞER DİLLERDE BULGUR

    Tarihte bulgur çeşitli isimlerle anılmıştır. Romalılar "cerealis", İsrailoğulları "dagan", diğer Ortadoğu halkları da "arisah" olarak adlandırmış, “arisah” ismi yine İncil de bu adla anılmaktadır.

  • Bulgurun faydaları

    İncil araştırmacılarına göre bulgur, yarı kaynatılıp güneşte kurutulmuş buğdaydan elde edilen ve "burghul", "burghoul", "balgour", "boulgur" gibi çeşitli şekillerde yazılan gıda maddesidir.

  • Bulgurun faydaları

    Bulgurun, kendisi gibi adı da binlerce yıl öncesinden bugüne kadar gelmektedir. Birçok Batı dilinde de bulgur, Ortadoğu halklarının kullandığı şekliyle, yani "bulgur" olarak geçmektedir.

  • Bulgurun faydaları

    ARAPLAR ALTIN BULGUR DİYOR

    Arapça telaffuzdan dolayı, Arap ülkelerinde “burgul” olarak adlandırılmaktadır. Ermeni yemek kültüründe bulgurdan yapılan pilava altın pilav denmektedir.

  • Bulgurun faydaları

    Yine bazı bölgelerde bulgur, “ala, birghil, pourgoun (Cypriot)” olarak da bilinmektedir (Bayram ve Öner 2002, Haley ve Pence 1960, Kent 1975). Anadolu ve Mezopotamya'da doğup, dünyaya yayılan bulgur evrensel bir damak tadı olma yolundadır.

  • Bulgurun faydaları

    İşte bulgurla yapılan yemek çeşitleri

  • Bulgurun faydaları

    Kısır

  • Bulgurun faydaları

    Borani

  • Bulgurun faydaları

    Bulgurlu börek

  • Bulgurun faydaları

    İçli köfte

  • Bulgurun faydaları

    Bulgurlu pilav

  • Bulgurun faydaları

    Bulgurlu Semiz Otu