Mangalda kanser tehlikesi !

  • 1
  • 7
Mangalda kanser tehlikesi !
Mangalda kanser tehlikesi !

Onkoloji Uzmanı Doç. Dr. Alper Ata, etin mangalda pişirilmesinin kanser riskini artırdığını söyledi.

Son yapılan çalışmaların, mangalda et pişirirken oluşan aromatik karbonlar ve azot gazlarının et üzerinde birikmesinin özellikle sindirim sistemi kanserlerine yol açtığını vurgulayan Doç. Dr. Alper Ata, "Mangalda et pişirmenin kanserojen etkileri ispatlandı.

  • 2
  • 7
Mangalda kanser tehlikesi !
Mangalda kanser tehlikesi !

Mangal kültürünün yaygın olduğu, Adana, Mersin, Osmaniye, Hatay, Gaziantep, Kahramanmaraş, Şanlıurfa ve Diyarbakır gibi Güney ve Güneydoğu Anadolu bölgesinde sindirim sistemi kanserleri görülme sıklığı, mangalın çok nadiren tercih edildiği Karadeniz ve Ege'nin iki katı" dedi.

  • 3
  • 7
Mangalda kanser tehlikesi !
Mangalda kanser tehlikesi !
  • 4
  • 7
Mangalda kanser tehlikesi !
Mangalda kanser tehlikesi !

SAC DA TEHLİKELİ

Mangalda pişen etin suyu ve yağının kömüre damlamasıyla oluşan dumanların yeniden etin üzerine yapışmasının kanserojen etkiye yol açtığını vurgulayan Onkoloji Uzmanı Doç. Dr. Alper Ata, aynı nedenle, sacda pişirilen ette de kanser riskinin arttığını kaydetti.

  • 5
  • 7
Mangalda kanser tehlikesi !
Mangalda kanser tehlikesi !

Doç. Dr. Alper Ata, "Etin buharda, haşlanarak ya da fırında pişirilmesini öneriyoruz. Ayrıca, piknikte mangal yakmak yerine, İngilizlerin yaptığı gibi evde hazırlanmış sağlıklı besinler götürülebilir" ifadelerini kullandı.

  • 6
  • 7
Mangalda kanser tehlikesi !
Mangalda kanser tehlikesi !

Doç. Dr. Alper Ata, kanserde beslenmenin önemini vurgularken Akdeniz mutfağını önerdi. Doç. Dr. Ata, "Akdeniz mutfağında, taze sebze ve meyveler, lifli gıdalar, az yağlı yemekler öne çıkıyor.