5 günlük hava durumu
23 Nisan 2014 Çarşamba
Pekmezin faydaları
Sağlık 12 Eylül 2011 - Pazartesi
  • Pekmezin faydaları

    Üzüm, dut ve incirin ezilerek ve kaynatılmasıyla yapılan bir besin olan pekmez içerdiği mineraller, vitaminler ve organik asitlerle her yaş grubundan herkesin tüketebileceği faydalı bir üründür.

  • Pekmezin faydaları

    Pekmez, içinde şeker bulunan birçok meyveden üretilmekle birlikte en fazla üzümden üretilmektedir.

  • Pekmezin faydaları

    Pekmezin Yararları Nelerdir?

    Enerji gereksinimi duyanlar için  doğal bir enerji kaynağıdır. Pekmezde yer alan früktoz ve glikoz sindirim sisteminde hemen emilerek ve metabolize edilerek enerjiye dönüşür. Pekmezdeki karbonhidratlar sindirimi gerektirmeyen glikoz ve früktozdan meydana gelir. Glikoz ve früktoz monosakkarit olduğu için pekmezin yenilmesinin hemen ardından bu şekerler kana geçerek enerji sağlarlar.

  • Pekmezin faydaları

    Ağır işlerde çalışan ve hemen enerjiye ihtiyaç duyan sporcuların kısa sürede enerji gereksinimini karşılar.

  • Pekmezin faydaları

    Enerji verici özelliğinin yanısıra kemik sağlığı için gerekli kalsiyum ve kansızlığı önleyici demir minerallerini içerir. 100 gram pekmez yaklaşık olarak 400 mg kalsiyum, 10 mg demir içerir.

  • Pekmezin faydaları

    Demir eksikliğiyle oluşan kansızlık performansta düşüşe ve konsantrasyon proplemlerine sebebiyet verir.

  • Pekmezin faydaları

    Pekmezde yer alan demir insan vücudunun rahat bir şekilde kullanabildiği (+2) değerli demirdir. Tablet şeklinde kullanılan (+3) değerli demirin, (+2) değerli demire çevrilmesi için vücut tarafından ayrı bir işleme tabi tutulması gerekir. Bazı durumlarda ise demirin bu dönüştürülme işlemi yapılamaz.
    Pekmezdeki demir ise vucut tarafından rahat bir şekilde kullanılır.

  • Pekmezin faydaları

    Zengin kalsiyum içerigiyle kemik erimesi olarak bilinen osteoporoz olasılığına karşı koruyucu özelliktedir. Osteoporozdan korunmak için kalsiyum yönünden zengin olan besinlerin tüketimine dikkat etmek gerektiği uzmanlar tarafından belirtiliyor. Kalsiyum gereksinimi yaşa bağlı olarak değişkenlik gösterir.

  • Pekmezin faydaları

    Çocukluk ve ergenlik çağında, hamilelik ve emzirme döneminde, yaşlı erkekler ve menopoz sonrası kadınlarda daha çok oranda kalsiyuma gereksinim duyulur.

  • Pekmezin faydaları

    Vücut için gerekli miktarda kalsiyum alınamadığı takdirde vücut bu gereksinimini kemiklerden karşılar ve bu da osteoporoza sebebiyet verir.

  • Pekmezin faydaları

    Kalsiyumun yetersiz alımı kemik ve diş rahatsızlıklarına neden olur.

     

  • Pekmezin faydaları

    Büyüme dönemindeki çocuklar için sağlıklı bir besindir.

  • Pekmezin faydaları

    İçindeki şekerin tümü monosakkarit olduğu için pekmez bebek ve çocukların beslenmesi içinde önemli bir besindir. Beyin gelişmesinin en önemli dönemi bebeklik dönemidir ve beynin bu dönemde enerji gereksinimi çok fazladır. Beyin, enerji kaynağı olarak glikozdan başka şeker kullanmaz. Bebeğe yeteri kadar glikoz verilmediği takdirde beyin gelişimi sağlıklı olmaz.

  • Pekmezin faydaları

    Pekmez potasyum, kalsiyum, demir, krom, magnezyum gibi mineraller bakımından zengindir.

  • Pekmezin faydaları

    Pekmez, süt ve süt ürünlerine karıştırılarak tüketilirse demir emilimi azalacağı için pekmezi sade veya meyve sularıyla beraber tüketmek gerekir.

  • Pekmezin faydaları

    Pekmez en çok üzümden yapılmakla birlikte incir, dut, erik, hurma ve keçiboynuzu gibi şeker içeriği yüksek olan meyvelerden de yapılmaktadır.

  • Pekmezin faydaları

    Sahte Pekmez Ürünleri

    Ülkemizde Tarım ve Köyişleri Bakanlığınca yapılan kontrollerde pekmez ürünlerinin %34 ünde olumsuzluk tespit edilmiştir.

  • Pekmezin faydaları

    Ucuz olduğu için mısır kökenli glikoz kullanan bazı firmaların etiketlerin üzerine üzüm salkımı resmi koyup % 100 doğal ibaresi ile satışa sundukları görülmüştür.

     

  • Pekmezin faydaları

    Pekmez yapımında gerekli olan mayalama olmaksızın kaynamış şıraya glikoz katmak suretiyle sıvı pekmez elde edilmektedir.

  • Pekmezin faydaları

    Kanserojen etkili aflatoksin içerdiği tespit edilen ve ultraviole ışınlardan geçmediği için satılamayan incirlerin de kaynatılarak üzüm pekmezi olarak piyasaya sürüldüğü belirlenmiştir.

  • Pekmezin faydaları

    Yine yapılan bazı kontrollerde pekmez yapımında kullanılan üzümün etkin bir yıkama işlemine tabi tutulmadığı için, pekmez analizlerinde zirai ilaçkalıntıları saptanmıştır.