Hobi olarak başladı, şimdi Türkiye’ye dağıtıyor

  • 1
  • 14
Hobi olarak başladı, şimdi Türkiye’ye dağıtıyor
Hobi olarak başladı, şimdi Türkiye’ye dağıtıyor

Çankırı'da arı sütü üretimi yapan Recep Tonbul, ahşap kaşıklarla miligram miligram topladığı arı sütlerini Türkiye'nin birçok kentine gönderiyor. Tonbul "Arı sütü üretenler bu işin zorluğunu anlatmak amacıyla 'biz bunu inekten değil sinekten sağıyoruz' derler. 5 veya 6 dolu ana arı gözünden 1 gram arı sütü çıkıyor" dedi. Arı sütünün 10 gramı piyasada kalitesine göre 30 lira ile 250 lira arasında alıcı buluyor.

  • 2
  • 14
Hobi olarak başladı, şimdi Türkiye’ye dağıtıyor
Hobi olarak başladı, şimdi Türkiye’ye dağıtıyor

Çankırı'da arı sütü üretimi yapan emekli imam, ahşap kaşıklarla miligram miligram topladığı arı sütlerini yurt içinde pek çok kente satıyor.

  • 3
  • 14
Hobi olarak başladı, şimdi Türkiye’ye dağıtıyor
Hobi olarak başladı, şimdi Türkiye’ye dağıtıyor

Yaklaşık 30 yıldır Ilgaz Dağı'nın eteklerinde arıcılık yapan Recep Tonbul (58), AA muhabirine, köy camisinde imamlık yaparken hobi olarak arıcılığa başladığını anlattı.

  • 4
  • 14
Hobi olarak başladı, şimdi Türkiye’ye dağıtıyor
Hobi olarak başladı, şimdi Türkiye’ye dağıtıyor

30 yıldır arıcılıkla uğraştığını belirten Tonbul, "İmamlığım sırasında vakit aralarındaki boş zamanımı değerlendirmek amacıyla yaptığım arıcılıkta bal üretimiyle yetinmeyip polen ve arı sütü üretimi de yapmaya başladım. Emekli olduktan sonra da profesyonel olarak bu işi yapmaya devam ettim." dedi.

  • 5
  • 14
Hobi olarak başladı, şimdi Türkiye’ye dağıtıyor
Hobi olarak başladı, şimdi Türkiye’ye dağıtıyor

Arı ürünlerinin en kıymetlisinin arı sütü olduğunu, ancak bu sütün üretiminin son derece zahmetli olduğunu dile getiren Tonbul, şunları söyledi:

  • 6
  • 14
Hobi olarak başladı, şimdi Türkiye’ye dağıtıyor
Hobi olarak başladı, şimdi Türkiye’ye dağıtıyor

"İlk önce erimiş mumdan ana arı yüzüklerini yapıyoruz. Ondan sonra bu yüzükleri çıtalara yapıştırıyoruz. Peteklerdeki larvaları 'biz' benzeri bir iğneyle yüzüklerin içine transfer ediyoruz. Ana arısı olmayan bir kovana bu aktardığımız yavruları yerleştiriyoruz. Sütler oluşmaya başladığında yüzüklerin gözleri kapanacak konuma geliyor. 48 saat sonra ideal zamana ulaşan gözlerdeki sütler ahşaptan küçük kaşıklarla alınarak muhafaza ediliyor.

  • 7
  • 14
Hobi olarak başladı, şimdi Türkiye’ye dağıtıyor
Hobi olarak başladı, şimdi Türkiye’ye dağıtıyor

Arı sütleri gözlerden alınmazsa gözler kapanır ve ana arıya dönüşür. Çıtalara monte edilen gözlerdeki arı sütü alındıktan sonra tekrar içine larvalar yerleştiriliyor. Bu süreç böyle devam ediyor."