Türkiye'nin en iyi haber sitesi

İş kuracaklara 15 yeni seçenek...

  • 1
  • 35
İş kuracaklara 15 yeni seçenek...
İş kuracaklara 15 yeni seçenek...

KÜRESEL krizden çıkışla birlikte yeni fırsatlar gündeme gelmeye başladı. Başta ABD olmak üzere Avrupa ve Uzakdoğu’da bugüne kadar denenmemiş pratik girişimler büyük ilgi görüyor.

Para dergisi bu haftaki kapak haberinde “small business” (küçük işler) kategorisinde yakın geleceğin en kolay girişimlerini hazırladı. İşte derginin yazarı Nur Demirok’un hazırladığı birbirinden ilginç ve basit 15 girişim önerisi.

  • 2
  • 35
İş kuracaklara 15 yeni seçenek...
İş kuracaklara 15 yeni seçenek...

Kaldırım üstü “dip sos” büfeleri

İngilizcede çeşidi yüzlerce olan çerezlik ve mezelik soslara kısaca “dip” deniyor. Tam açılımı ise “dip sauce!” Kelimenin niteliğinden anlaşılacağı üzere bu soslar içine “katık malzemesi” daldırılarak yeniyor ve oldukça lezzetli bir fast-food alışkanlığı.

“Dip” İngilizcede “daldırmak” anlamına geliyor ve soslar katıkla birlikte ayaküstü yeniyor. Uygulamanın şimdilik Türkiye’de bir benzeri yok. Sistem oldukça basit...

Bildiğimiz “parmak patates” (Amerika’da ‘french fries’ deniyor) bu pratik fast-food beslenme türünün “katık” maddesi. Ayrıca klasik “cips” şeklinde ya da yuvarlak formda olan patates biçimleri de var. Dipler rengârenk çeşitli salçalardan oluşuyor. “Avokadolu”, “karidesli”, “keskin acılı”, “parmesan peynirli”, hatta “siyah havyarlı” olmak üzere birçok çeşidi var. Kimi girişimciler “çikolata” ve “karamel sos” başta olmak üzere tatlı dip çeşitlerini de imal ediyor. Fakat tezgâh üstünde dip sayısı genellikle 20 adedi geçmiyor.

  • 3
  • 35
İş kuracaklara 15 yeni seçenek...
İş kuracaklara 15 yeni seçenek...

Sistemin çalışması oldukça basit: Aynen “burger” işletmelerinde olduğu gibi kızarmış patatesler karton külahlara konuyor ve yine kartondan üretilmiş kâselere doldurulan diplerle servis ediliyor. Parmak patateslerin boyları bilinenden daha büyük... Daldırma işlemini kolaylaştırmak için diğer cips türleri kaşık gibi bombeli yapılmış. Bu tatları deneyenler “dip”ten daha lezzetli bir gıda olamayacağı iddiasında. Tabii yanında mutlaka soğuk bir “kola” olmak şartıyla! Fiyatları ise fast-food dünyasına göre hayli rekabetçi düzeyde... İşyerlerinin hem mobil hem de sabit olması mümkün. Kısacası bizim damağımıza uygun, düşük yatırımlı, bol kazanç vaat eden bir iş!

  • 4
  • 35
İş kuracaklara 15 yeni seçenek...
İş kuracaklara 15 yeni seçenek...

Çıtır simit yanında özel peynir!

“Dip büfeleri” dışarıda yayılırken bunun kendi kültürümüze adapte edilmiş şeklini de düşünmemiz lazım. Bir bakıma dip kültürünün oldukça otantik ve bize özgü şekli!

Bu kez sahnede patates yerine bildiğimiz çıtır simit var. Bu projede “dip”in yerini sürülebilir kıvamda çeşitli peynir lezzetleri alıyor. “Labne”,“beyaz” ya da “krem peynirler!” Tercih ve tasarım yaratıcılığınıza kalmış! Bu iş için en az on çeşit sürülebilir peynir yaratmak olası. Hepsi sağlıklı porsiyonluk fabrikasyon ambalajlarda...

  • 5
  • 35
İş kuracaklara 15 yeni seçenek...
İş kuracaklara 15 yeni seçenek...

Kaşar peynirinin krem formunu dahi bu amaçla başköşeye oturtmak mümkün. Sunulan menü sadece “çıtır simit”, “porsiyonluk peynir kasesi” ve “sıcak bir çaydan” ibaret. Bu nefis menüyü hemen her yere taşımak mümkün. Hatta sokak simitçileri için böylesi yeni proje bir aşama olabilir. Bu, üçgen peynirlerin yanına fabrikasyon yeni lezzetlerin gelmesi demek!

Müşteriler ise gurme zenginlerden, fukara vatandaşa kadar geniş bir yelpazeyi içeriyor. Risk yok, müşteri ise pek çok!

  • 6
  • 35
İş kuracaklara 15 yeni seçenek...
İş kuracaklara 15 yeni seçenek...

Acısı ayarlı aile boyu ketçap

Raflarda görülen ketçapların gramajları genellikle birbirinin aynısı...

“Aile boyu” şeklinde büyük bir ambalajda sunulan ve neredeyse tükenmeyen bir ketçap formu düşünün. Üstelik üretimi de oldukça kolay. Gıda kodeksine göre uygun koruyucularla takviye edilmiş bu ketçap, özellikle büfeler, restoranlar, fast food zincirleri ve pizzacılar için. Tüm mesele ambalaj biçiminin tasarımında...

Üstelik bir başka özelliği daha var: Ürünün acılığını siz ayarlıyorsunuz! Ambalajın içindeki özel hazne ufak bir ayar düğmesiyle akış yönüne istenen dozda biber özütü karıştırıyor! “Duyusal acılık indeksi”ne göre en acı ketçapı dahi ufak bir dokunuşla “imal etmek” mümkün! İlk uygulama Meksika’da yapılmış ve sonuçlar oldukça etkileyici! Saf biber özütü ve klasik ketçap yan yana! Özel aparat geliştirmek ise size kalmış. Çünkü mevcut örnek şimdilik patent koruması altında. Ancak üreticisi ketçap formülünü açıklamaktan çekinmiyor.

  • 7
  • 35
İş kuracaklara 15 yeni seçenek...
İş kuracaklara 15 yeni seçenek...

İşte biberi ayarlı üniversal ketçap formülü aynen şöyle: Yarım litre corn syrup (mısır şurubu), Q.s. (yeteri kadar) üzüm sirkesi, 2.5 litre yumuşak su, 150 gram şeker, 25 gram tuz, 200 gram soğan tozu, 100 gram sarımsak tozu, 20 kiloya tamamlamak üzere 28 ila30 brix taze domates salçası. Ayrıca 100 gramlık özel hazne için tercihan “habanero” biberi. (Şanlıurfa’da yetişen ‘cayenne’ türü bir biber tam bunun karşılığı olabilir.)