Az pişmiş etten sızan kırmızı sıvı kan değil!

  • 1
  • 40
Az pişmiş etten sızan kırmızı sıvı kan değil!
Az pişmiş etten sızan kırmızı sıvı kan değil!

Birçoğumuz eti iyi pişmiş isteriz bunun nedeni de etin içinden çıkan bu kanlı görüntüyü sevmediğimiz için.

  • 2
  • 40
Az pişmiş etten sızan kırmızı sıvı kan değil!
Az pişmiş etten sızan kırmızı sıvı kan değil!

Ancak bilmemiz gereken şey aslında bunun kan olmadığı.

  • 3
  • 40
Az pişmiş etten sızan kırmızı sıvı kan değil!
Az pişmiş etten sızan kırmızı sıvı kan değil!

Bu kan görünümlü madde myoglobin, myoglobin bir protein türü ve görevi hayvanın kaslarına oksijeni taşımak.

  • 4
  • 40
Az pişmiş etten sızan kırmızı sıvı kan değil!
Az pişmiş etten sızan kırmızı sıvı kan değil!

Bu protein oksijenle karşılaşınca kırmızıya dönüyor ve yüksek ısı ile karşılaşınca da daha koyu bir renk alıyor.

  • 5
  • 40
Az pişmiş etten sızan kırmızı sıvı kan değil!
Az pişmiş etten sızan kırmızı sıvı kan değil!

Yani az ya da orta pişmiş ettiniz kanlı değil sadece daha düşük ısıda pişiriliyor.

  • 6
  • 40
Az pişmiş etten sızan kırmızı sıvı kan değil!
Az pişmiş etten sızan kırmızı sıvı kan değil!

Bazı etlerin diğerlerine oranla daha koyu olmasının bir nedeni var.

  • 7
  • 40
Az pişmiş etten sızan kırmızı sıvı kan değil!
Az pişmiş etten sızan kırmızı sıvı kan değil!

Teksas A&M Üniversitesi'nden Prof. Jeffrey Savell "her hayvanın kas dokusunun aynı şekilde çalışmadığını ve bu nedenle etlerin renklerinin farklılık gösterebileceğini" ifade ediyor.