Dondurmadaki tehlikeye dikkat

  • 1
  • 10
Dondurmadaki tehlikeye dikkat
Dondurmadaki tehlikeye dikkat

Seyyar arabalarda satılan, merdiven altı üretilen ambalajsız dondurmaların hazırlanma ve saklanma koşullarına bağlı olarak içinde oluşan buz kristallerinin boğazda doku yırtılmalarına ve yemek borusunda delinmelere neden olabileceği bildirildi

  • 2
  • 10
Dondurmadaki tehlikeye dikkat
Dondurmadaki tehlikeye dikkat

Uludağ Üniversitesi (UÜ) Tıp Fakültesi Kulak Burun Boğaz (KBB) Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hakan Coşkun: ''Dondurma, çok yüksek kalorili besleyici bir ürün olduğu için zararlı mikoorganizmaları da besliyor. Açıkta satılan dondurmalar, eğer uygun şartlarda saklanmıyorsa çok kısa sürede mikroorganizmalar çoğalır ve tüketen kişiyi hasta eder.

  • 3
  • 10
Dondurmadaki tehlikeye dikkat
Dondurmadaki tehlikeye dikkat

Bu da ishal, mide ve bağırsak rahatsızlıkları, bulantı ve kusmaya neden olur.''

  • 4
  • 10
Dondurmadaki tehlikeye dikkat
Dondurmadaki tehlikeye dikkat

Çok nadiren görülen botulinum zehirlenmesi gibi bir durumun da ortaya çıkabileceğine dikkati çeken Coşkun, Genellikle konservelerde üreyen botulinum bakterisinin, dondurmada da üreyebilir.

  • 5
  • 10
Dondurmadaki tehlikeye dikkat
Dondurmadaki tehlikeye dikkat

Çok nadir görülen bu durum, çok ağır bir zehirlenme tablosuna yol açar ve ölümle bile sonuçlanabilir. diye konuştu.

  • 6
  • 10
Dondurmadaki tehlikeye dikkat
Dondurmadaki tehlikeye dikkat

Üretim ve saklama koşulları bilinmeyen dondurmalardaki katkı maddelerinin de kişinin sağlığını uzun vadede etkileyebileceğini vurgulayan Coşkun, boyar maddelerin biriktikçe kansere yol açabileceğini, glikoz şurubuyla yapılan dondurmaların da uzun dönemde aşırı kilo artışı ve dolayısıyla obeziteye neden olabileceğini aktardı.

  • 7
  • 10
Dondurmadaki tehlikeye dikkat
Dondurmadaki tehlikeye dikkat

Türkiye'de dondurmanın diğer ülkelere göre daha az tüketildiği bilgisini veren Coşkun, şu ifadeleri kullandı: