İlaç değerinde 10 besin

Yaz bitti, sonbahar kapıyı çaldı. Sıcak yaz günlerinden serin ve yağışlı güz mevsimine geçişte vücudumuzu hazırlamamız, olası enfeksiyonlarla başa çıkabilmemiz adına da son derece önemli. Yaz aylarında pekçoğumuzun beslenme ve uyku düzeni şaştı. Zayıflayan bağışıklık sistemimiz nedeniyle çeşitli enfeksiyonlara karşı da kırılgan oluyoruz ister istemez. Oysa sonbaharı sağlıklı ve enerjik geçirmek kış mevsiminin birçok olumsuzluğunu da çok daha kolay atlatmamıza yardımcı olabiliyor. Bu nedenle bağışıklık sistemimizi kuvvetlendirmemiz şart. Peki ama nasıl? Acıbadem Göktürk Tıp Merkezi Beslenme ve Diyet Uzmanı Göknel Dumanlı, hurriyet.com.tr okurları için sonbahara geçişte ilaç değerindeki 10 besini anlattı.

  • 1
  • 13
İlaç değerinde 10 besin
İlaç değerinde 10 besin

Yaz bitti, sonbahar kapıyı çaldı. Sıcak yaz günlerinden serin ve yağışlı güz mevsimine geçişte vücudumuzu hazırlamamız, olası enfeksiyonlarla başa çıkabilmemiz adına da son derece önemli. Yaz aylarında pekçoğumuzun beslenme ve uyku düzeni şaştı. Zayıflayan bağışıklık sistemimiz nedeniyle çeşitli enfeksiyonlara karşı da kırılgan oluyoruz ister istemez. Oysa sonbaharı sağlıklı ve enerjik geçirmek kış mevsiminin birçok olumsuzluğunu da çok daha kolay atlatmamıza yardımcı olabiliyor. Bu nedenle bağışıklık sistemimizi kuvvetlendirmemiz şart. Peki ama nasıl? Acıbadem Göktürk Tıp Merkezi Beslenme ve Diyet Uzmanı Göknel Dumanlı, hurriyet.com.tr okurları için sonbahara geçişte ilaç değerindeki 10 besini anlattı.

  • 2
  • 13
İlaç değerinde 10 besin
İlaç değerinde 10 besin

SARIMSAĞI ÇİĞ TÜKETİN
Doğal ve etkili bir antibiyotik olma özelliğine sahip sarımsak, gripten kansere birçok hastalığa karşı faydalı. Hele de mevsim geçişlerinde vücudun azalan savunma mekanizmasını güçlendirmede büyük katkı sağlıyor.

  • 3
  • 13
İlaç değerinde 10 besin
İlaç değerinde 10 besin


Ancak sarımsağı çiğ olarak tüketmek gerekiyor. Zira pişirilme, mikrodalga veya kurutmayla hazırlanan sarımsak ürünlerinde asıl yararlı madde olan alil sülfür bileşenleri azalıyor.

  • 4
  • 13
İlaç değerinde 10 besin
İlaç değerinde 10 besin


ZEYTİNYAĞI SAĞLIK DEMEK
Dünyada son yıllarda önem kazanan sağlıklı besinlerin başında zeytinyağı geliyor. Meme, yumurtalık, kalınbağırsak, yemek borusu, mide ve akciğer kanserine karşı koruyucu olduğuna yönelik çok sayıda çalışma var. Kalp ve damar dostu olan zeytinyağı aynı zamanda sonbaharda azalan su tüketimine karşı bağırsakları çalıştırmasıyla da katkı sağlıyor. Salatalarınıza ve pişirdiğiniz yemeklere sonradan ilave edeceğiniz saf zeytinyağı, vücut direncini de artırıyor.

  • 5
  • 13
İlaç değerinde 10 besin
İlaç değerinde 10 besin


ZENCEFİLİ EKSİK ETMEYİN AMA DİKKAT!
Siz siz olun beslenme alışkanlıklarınız arasında zencefile mutlaka yer verin. Sayısız faydasıyla 'mucize' besin olarak da adlandırılan zencefil, akciğerden kalınbağırsağa, karaciğerden lenfoma, lösemi, en tehlikeli deri kanseri türü olan malign melanom, meme, mide, pankreas ve yumurtalık kanserlerine faydalı. Bağışıklık sistemini kuvvetlendirmeye de fayda sağlıyor.

  • 6
  • 13
İlaç değerinde 10 besin
İlaç değerinde 10 besin


Ancak zencefil kullanırken dikkatli olmalı. En sık görülen yan etkileri mide yanması ve egzama. Aşırı miktarda tüketilen zencefil, merkezi sinir sistemini baskılayabiliyor ve kalpte ritim bozukluğuna neden olabiliyor. Pıhtılaşmayı azaltan ilaçlarla birlikte de kullanılmamalı zira kanamaya neden olabilir.

  • 7
  • 13
İlaç değerinde 10 besin
İlaç değerinde 10 besin


YEŞİL ÇAYI KARARINDA TÜKETİN
Özellikle enfeksiyonların kapımızı çalmaya başlayacağı ve sıcak içeceklerin daha revaçta olacağı sonbaharda yeşil çay önemli bir şifa deposu. Kararında tüketildiğinde önemli faydalar vaadeden yeşil çay, karaciğer, prostat, akciğer, pankreas ve kalınbağırsak kanserine karşı koruyucu etkisi ile dikkat çekiyor. Bir dilim limon ilave ederek tüketeceğiniz yeşil çay, yüksek anti-oksidan kapasitesiyle içeceklerin baştacı. Ancak siz siz olun tüketiminde aşırıya kaçmayın. 3 fincan yeşilçay tüketimi yeterli.