Türkiye'nin en iyi haber sitesi

Kış hazırlığı yaparken bunlara dikkat

  • 1
  • 26
Kış hazırlığı yaparken bunlara dikkat
Kış hazırlığı yaparken bunlara dikkat

Türk mutfağının vazgeçilmezleri arasında bulunan turşu, kurutulmuş meyveler, reçel ve salça gibi gıdalar genellikle yaz ve sonbahar aylarında hazırlanıyor.

  • 2
  • 26
Kış hazırlığı yaparken bunlara dikkat
Kış hazırlığı yaparken bunlara dikkat

Bu gıdaların sağlık için herhangi bir risk oluşturmaması için hazırlarken ve saklarken gıda güvenliği kurallarına uymak önem taşıyor.

  • 3
  • 26
Kış hazırlığı yaparken bunlara dikkat
Kış hazırlığı yaparken bunlara dikkat

Sonbahar geldi, kış için hazırlıklar başladı. Mutfaktaki kış hazırlıklarından olan sebze ve meyvelerin kurutulması, salça, turşu ve reçel yapımı çalışmaları tüm hızıyla sürüyor. Gıda Güvenliği Derneği Başkanı Samim Saner ise kış için hazırlanan gıdaların güvenliğine vurgu yapıyor.

  • 4
  • 26
Kış hazırlığı yaparken bunlara dikkat
Kış hazırlığı yaparken bunlara dikkat

Saner, kış için yapılan gıda hazırlıklarında dikkat edilmesi gereken noktaları şöyle sıralıyor:

  • 5
  • 26
Kış hazırlığı yaparken bunlara dikkat
Kış hazırlığı yaparken bunlara dikkat

Doğal yollarla yapılan kurutmalarda kurutma yapılacak meyve veya sebzeler, toprak ile doğrudan temas etmemeli ve haşerelere maruz kalmayacak şekilde yerden yüksek bir alanda veya asılı olarak kurutma işlemi yapılmalıdır.

  • 6
  • 26
Kış hazırlığı yaparken bunlara dikkat
Kış hazırlığı yaparken bunlara dikkat

Gıdaların kurutulması sırasında gıda güvenliğinin ve sürdürebilirliğinin sağlanması için hijyenik koşullar yaratılmalıdır.

  • 7
  • 26
Kış hazırlığı yaparken bunlara dikkat
Kış hazırlığı yaparken bunlara dikkat

Hijyenik olmayan ve açıkta kontrolsüz yerlere serilerek kurutulan kayısı, fındık, biber gibi ürünler kurutulurken küf kaynaklı toksinler (mikotoksinler) oluşabilmekte ve bu toksinler ısıya dirençli olduklarından dolayı pişirme işlemiyle yok olmayan kanserojenik özelliktedir.