1. îftardan sahura beslenme nasıl olmalı? Ayrıca kuru ve taze meyvelere, leblebiye de yer açılmalı. Kalsiyum ve magnezyum içeriği yönünden zengin olan süt, yoğurt, ayran, düzenli olarak da peynir yenilmelidir. Likopen yönünden domates ve kırmızı meyveler, karpuz, mürdüm eriği gibi besinleri tercih edilebilir. Potasyum içeriği sebebiyle, kavun veya kayısı mutlaka sofranızda olmalıdır. Prebiyotik lifler içerdiği için semizotu, ve yeşil yapraklı sebzeleri de iftar sofranızda bulundurmak icap eder, C vitamini için de taze yeşilbiber yenilebilir. 2. Ramazan ayı içerisinde su dengesi nasıl ayarlanabilir? Tavsiye edilen su miktarı günlük 10-15 bardaktır. Bu suyu iftar ile sahur arasına dağıtarak içmeye itina gösterilmelidir. Yudum yudum ve bir seferde iki bardak suyu geçmeyecek şekilde içilmesi uygun olur. Ayrıca çay içmeyi su ile bir tutmak yanlıştır. Demli çay ertesi gün size daha çok susuzluk hissettirebilir. Bitki çayları da faydalıdır; ancak yine su kaybettirici özellikleri düşünülerek en fazla 2- 3 bardak içilebilir. Bununla birlikte maden suyu içmek de gündüz su açığını kapamak için faydalı olacaktır. 3. Ramazanı şerifte sağlık ile alakalı genel tedbir neler olmalı? Özellikle şeker hastalığı, ileri seviyede mide hastalıkları, hamilelik, kalp damar hastalıkları, migren, metabolik hastalığı olanlar ve düzenli olarak ilaç alması gerekenler bu durumdan etkileniyorlar. Böyle hastaların oruçtan önce aşırı derecede rahatsızlık hissediyorlarsa bir hekime görünmeleri orucu daha sıhhatli tutmak için faydalı olacaktır. 4. Seker hastalarının Ramazan günlügü için tavsiyeleriniz neler? Normal diyabet hastaları iftarda ve sahurda yediklerine dikkat ederek kolayca oruç tutabilirler. Ancak diyabetlilerin uzun süre susuz kalması neticesinde tansiyon düşmesine ve bayılmalar meydana gelebiliyor. Bu sebeple yüksek riskli diyabet hastaları (diyabet koması geçirenler, kan şekeri normalin altına düşenler, diyaliz tedavisi gören hastalar, hamile diyabetliler) oruç tutabilmek için sağlık kontrollerini yaptırıp, doktorun tavsiyesine uygun şekilde beslenerek oruçlarını tutmalıdırlar. 5. Oruç tutarken kalp ve tansiyon problemi olanlar için tavsiyeleriniz neler? Buna bir de ilaç saatlerinin aksaması ve doz aralarının açılması eklenince tansiyon kontrolü bozulabiliyor. Kan basıncının düşmesi de yükselmesi de tehlikelidir. Bu sebeple özellikle bu günlerinden kalbi ve damarları zora sokacak durumlardan bünyeyi korumak gerekir. Kalp damarlarında ve boyun veya bacak damar hastalığı olanlar mutlaka hekimlerine danışmalıdırlar. 6. Bu hastalar oruçlarını nasıl tutmalı? Kan basıncı ikiden fazla sayıda ilaçla ancak kontrol altında olan veya tansiyon kontrolü çok iyi olmayan hastaların oruç tutmaları sakıncalı olabilir. Bu hastalar Ramazan ayı öncesi hekimleri ile görüşüp kan basıncı kontrolünü sağladıktan sonra oruç tutmalıdır. 7. Bu ayda böbrek hastaları ne yapmalı? Böbrek yetersizliğinin en kesin tedavisi bol su içilmesidir. Sıcak mevsimlerde oruç tutmak sağlıklı bir kişide problem oluşturmayabilir; ancak böbrek fonksiyonları sınırda seyreden bir kişinin böbrek sağlığı bu durumdan olumsuz etkilenebiliyor. Ayrıca aşırı ve demli çay içmek ve tuzlu kuruyemiş yemek böbrek taşı riskini arttırabiliyor. Bu sebeple böbrek yetersizliği olanlara tavsiyemiz, iftar ile sahur arasındaki dönemde tuzlu ürünler yememeleri ve en az 2-3 litre su içmeleridir. 8. Hamile olanlar veya çocuk emziren annelere nelere dikkat etmeli? Bebeğinizi ilk 6 ay sadece anne sütüyle besleyeceğiniz için; kilo alımını ve sütünüzde gözle görülür bir azalma olup olmadığını kontrol etmelisiniz. Bebeğiniz 6 aydan büyükse, ek besinlerle takviye yapabileceğiniz için rahatlıkla oruç tutabilirsiniz. Ama yine de dengeli beslenmeye dikkat etmelisiniz. Özellikle sahura mutlaka kalkmanız gerekiyor. 9. Annelere özel bir beslenme listeniz var mı? 10. İftar sofrasında olmaması gerekenler besinler neler? 11. Ramazan'da reflü için neler söylenilebilir? 12. Sahurun sağlık acısından önemi nedir? 13. Orucu zayıflama için fırsat saymak doğru mu? 14. Ramazan ayını daha rahat nasıl geçirebiliriz?