Son günlerde alternatif tıp tutkunlarının gündeminde olan Amaranth(horozibiği), birçok faydası ve protein değerleriyle ilgi çekmeye devam ediyor. Peki Amaranth nedir? faydaları nelerdir? Tamamiyle protein içerdiği iddia edilen ve içinde bulundurduğu protein'lerden dolayı da bayağı doyurucu olarak bilinen Amaranth, kilo vermek isteyenler tarafından sıklıkla araştırılmaya başlandı Amaranthaceae familyasından yaklaşık 60 türü bilinen, süs bitkisi olduğu kadar tohumları da yenebilen, renkleri koyu mordan kırmızıya ve altın rengine kadar değişiklik gösteren bir bitki cinsidir. Pek çok türü ot sayılsa da dünyanın birçok yerinde yaprakları sebze, kendisi süs bitkisi ve tohumları da tahıl sayılır. Bir diğer adı Horozibiği olan bitkinin faydaları ise saymakla bitmiyor. İşte Amaranth bitkisinin faydaları... Bağırsakları ve mideyi temizleyici özelliği olan horoz ibiğinin rahatlatıcı özelliğide bulunmaktadır. Amaranth (Horozibiği), bütün tahıllar içinde, servis başına düşen protein sıralamasında en üsttedir. Diğer tahıllarda eksik olan, gerekli amino asit lizini içerir. Amaranth, diğer tahıllara eklendiğinde, onların eksik proteinlerini gerçekten tamamlar. Ayrıca, Amaranth, tahıllar arasında, en yüksek lif içeriğine sahip olanlardan biridir. Bütün tahıllar içerisinde sadece kinoa bitkisinin demir değeri Amaranth'ın değerinden fazladır. Ayrıca iyi bir kalsiyum, magnezyum ve folate kaynağıdır. Kolesterol düşürücü ve kanserle savaşan bir fitokimyasal olan skualeni içerir. Peru'da, Amaranth bitkisinin çiçekleri, diş ağrısı ve ateş tedavisinde kullanılır. Amaranth'da doğal olarak bulunan Skualen, tümörlere kan gidişini durdurabilecek bir antioksıdandır. KANSERE KARŞI SAVAŞIR: Skualen, Amaranth'da doğal olarak bulunan, tümörlere kan gidişini durdurabilecek bir antioksıdandır. Amaranth yağı yüzde sekiz skualen içerirken, daha yaygın olarak kullanılan bir skuaien kaynağı olan köpekbalığı yağı, sadece yüzde bir oranında skualen içerir. GÖĞÜS KANSERİNİ ÖNLER: Araştırmalar Amaranth tohumunun içindeki bir bileşenin, söeüs kanseri hücrelerindeki tümör büyümesini engelleyebileceğini bulgusuna vardı. KALP HASTALIĞINA ŞİFADIR: Yulaf, kolesterole karşı tartışmasız şekilde en şifalı tahıl olarak görülse de Amaranth da kötü kolesterolü düşürmede neredeyse yulaf kadar etkili görünüyor ve yulafa alerjisi olanlar veya yulafı sevmeyenler için geçerli bir alternatif olabilir DİYABETTE ÇOK ETKİSİ VARDIR: Amaranth'ın, hıpergliseminin önlenmesine yardımcı olabileceği ve diyabete bağlı komplikasyonları azaltabileceği keşfedildi. Diyabetli fareler üzerinde yapılan bir çalışmada, Amaranth'ın kandaki glikoz değerini belirgin şekilde düşürdüğü, ensülin değerini arttırdığı ve yükselmiş karaciğer fonksiyonu belirtilerini normale çevirdiği keşfedildi. Vitamin bakımından da oldukça yüksek olan bu bitki içeriğinde B2 vitamini (riboflavin), folik asit, kalsiyum, bakır, demir, magnezyum, fosfor, potasyum ve çinko açısından da oldukça zengindir AMARANTH NERELERDE KULLANILIR? Amaranth hamur işlerinde kullanılmak üzere un halinde satılır. Ekmek hamuru yapmak için eşit ölçüde buğday unuyla karıştırın. Amaranth tohumları, hava geçirmez bir kap veya kavanoz içinde, buzdolabında altı aya kadar saklanabilir. Amaranth'ın haşlanarak salatalara, çorbalara kullanabilirsiniz. Hatta; Pilav yerine veya dolmalarda kullanılabilirsiniz.